Полицейски служители и колективи, постигнали значими успехи в борбата с престъпността, опазване на обществения ред и сигурността на гражданите бяха наградени днес в МВР. Връчена беше и специална награда за граждански принос към работата на полицията.

Гранично полицейско управление-Средец към Регионална дирекция „Гранична полиция- Елхово“ е трети подгласник при колективните награди. „Изтичащата 2016 година бе напрегната за колегите, натоварени със задачата да охраняват българо-турската граница при сложната оперативна обстановка. Независимо от основния им ангажимент за противодействие на незаконната миграция, те доказаха своя професионализъм в операция, при която задържаха близо 50 кг хероин на зелена граница. Операцията бе реализирана на 9 декември. Служители от Средец забелязват, че автомобил се движи по линията на границата, започва преследване. В кратка гонка, колата се удря в инженерното съоръжение и от нея излизат двама мъже. Водачът побягва към гората, но е настигнат и заловен. Спътникът му поема в посока на едно от селата, но и той е догонен от полицаите. Водачът на колата признава, че е превозвал наркотици и предлага „да се разбере“ с граничните полицаи. При проверка на колата им са открити близо 50 килограма хероин“, подчертават от МВР.

Втората награда за Граждански принос отиде при двамата младежи от Бургас - 19-годишния Александър Пеев и 22-годишния Радостин Богданов (ВИЖ ТУК). Те върнаха радостта в очите на 54-годишна жена от София и задържаха опасен рецидивист. Всичко се случва на 21 октомври в ресторант на хотел в Бургас, когато непознат издърпва раницата на жената и побягва. На виковете й се отзовават двамата младежи, които след кратко преследване, застигат и задържат крадеца до идването на полицията. След отвеждането му в районното управление се оказва, че минути преди това, на жп гарата в града той е нападнал и друга 64-годишна жена. Докато издърпвал чантата й, рецидивистът е нанесъл сериозни травми на възрастната жена.

Ето и останалите наградени:

ИНДИВИДУАЛНИ НАГРАДИ

Голямата индивидуална награда “полицай на годината 2016-та” се връчва на гл. инспектор Калин Ангелов Литов - началник на сектор „Контрабанда“ към Шести отдел на „Митнически режим, парична, данъчна и осигурителна система“ при ГДБОП – МВР. През тази година служителите на сектора, ръководени от гл.инспектор Литов, работиха активно по предотвратяване, пресичане, разкриване и документиране на престъпления против митническия режима, както на територията на България, така и в страни от Европейския съюз.

Секторът е реализарал 10 операции у нас, при които са задържани 20 лица. Иззети са 23 милиона и 660 хиляди къса контрабандни цигари, 17 тона тютюн, 522 литра алкохол без платен акциз. Предотвратените щети за бюджета са изчислени на около 10 милиона лева. Служители на сектора взеха участие и в международни операции. В хода на една от тях бе неутрализирана огранизирана престъпна група, занимавала се с незаконно производство на цигари на територията на страни от ЕС. Разбита е и нелегална фабрика за цигари в Будапеща. Успешната реализация стана възможна благодарение на информация, предоставена от ГДБОП-МВР.

Първи подгласник при индивидуалните награди “Полицай на годината” е младши инспектор Ивелин Димитров Лазаров - младши контрольор в група „Охранителна полиция“ при Районното управление, Тутракан. Той участва в разкриването на четири опита за даване на подкуп. Благодарение на неговата работа бяха образувани 4 досъдебни производства за шофиране с алкохол, 5 досъдебни производства срещу неправоспособни водачи и 3 срещу шофьори, управлявали под въздействието на упойващи вещества. През годината младшият инспектор е издал повече от 500 фиша. Той получи и „Златна карта“ от Съюза на българските автомобилисти.

Втора награда при индивидуалните награди е за главен инспектор Мариян Димитров Лонгинов - началник на сектор „Криминална полиция“ при РУ- Горна Оряховица в ОДМВР-В.Търново. Благодарение на проведената активна оперативна работа лично той придобива информация, която съществено допринася за разкриването на престъпни групи, занимавали се с телефонни измами. Равносметката от неговите усилия и професионални действия на служителите от сектора му - задържани са 12 души от Горна Оряховица, Павликени и Стражица. Отново благодарение на взетите от него навременни и точни управленски решения, близо до Велико Търново бяха задържани, а по-късно и осъдени двама мъже, извършили най-голямата до този момент телефонна измама на територията на Първомай на стойност от близо 600 хиляди лева.

Трета индивидуална награда отива при инспектор Иван Митков Иванов - разузнавач IV степен, група „Престъпления против личността и собствеността“ при сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в отдел „Криминална полиция“ на ОДМВР - Стара Загора. Неговият конкретен принос в разкриването на извършителите на няколко пътно-транспортни произшествия със смъртни случаи и тежко пострадали хора е впечатляващ. Инспектор Иван Иванов пряко участва и в установяването и задържането на извършители на телефонни измами и домови кражби на територията на Стара Загора.

Индивидуална поощрителна награда „Полицай на годината 2016-та“ се връчва на инспектор Александър Атанасов Ласков - разузнавач V степен в група „Противодействие на общата престъпност“ в отдел „Криминална полиция“ на ОДМВР- Русе. През изминалата година той работи изключително активно по противодействието на телефонни измами. Установява, че голяма част от престъпленията се извършват от жители на град Ветово, реагира изключително гъвкаво на всяка нова схема за телефонни измами, успява да опознае тази категория хора и да предложи най-адекватните решения за ефективно противодействие на променящата им се тактика. Благодарение на неговите усилия има голям брои задържани, част от които – в съседна Гърция. В резултат на професионално събраните доказателства някои от тях вече са осъдени.

КОЛЕКТИВНИТЕ НАГРАДИ

Голямата колективна награда “Полицай на годината 2016-та” е за Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Успехите на колегите от ГДБОП са повече от видими. За много колективи от дирекцията постъпиха предложения за награди. На четири от тях - отдел „Наркотици“, отдел „Контратероризъм“, отдел „Митнически режим, парична, данъчна и осигурителна система“ и сектор „Борба с организираната престъпност“ - Варна бе обърнато специално внимание. Затова журито прецени, че награда заслужава цялата дирекция. Близо 120 кг хероин, над 33 кг кокаин, почти 215 кг амфетамин, 163 кг екстази – това е само част от откритото и иззето количество наркотични вещества при реализирани операции на колегите от отдел „Наркотици“ . През изминалата година те неутрализираха 15 организирани престъпни групи и задържаха 110 български и чужди граждани, участници в престъпните схеми.Впечатляващи са резултатите и на служителите от отдел „Контратероризъм“. През годината те успяха да неутрализират дейността на множество организирани престъпни групи. Да припомним само една от техните успешни реализации. На 18 ноември, при задържането на 13-членна престъпна група, бяха намерени и иззети 50 картечни пистолета „Узи“ със заличени номера, 7 пистолета „Глок“, 2 пистолета „Валтер“, пистолети „ЧЗ“, „Макаров“, „Скорпион“. Благодарение на събраните доказателства, на шест от задържаните лица са повдигнати обвинения.

Към техните успехи ще прибавим и усилията на служителите на отдел „Митнически режим, парична, данъчна и осигурителна система“ в ГДБОП. През 2016 година те са наблюдавали 44 организирани престъпни групи и са неутрализирали 16 от тях. При 25 техни реализации са задържани 65 души, като на 34 от тях са повдигнати обвинения. Благодарение на усилията им са иззети близо 24 милиона къса цигари без бандерол и 17 тона тютюн. Открити са над 3 милиона и 800 хиляди неистински евробанкноти, 6 хиляди и 100 неистински щатски долари, заготовки за 68 000 неистински евробанкноти с номинал 50 евро. Предотвратените щети за бюджета в резултат от тяхната работа се изчисляват на 10 млн. лева.

Активно работиха и колегите от сектор БОП- Варна. През изминалия период те са наблюдавали 15 организирани престъпни групи, 8 от които са неутрализирани. При 8 техни реализации са задържани 63 лица, на 40 от които са повдигнати обвинения.

Първи подгласник сред колективите са служителите от сектор „Специализирани полицейски операции“ при СДВР . Това е групата, която трябва да действа бързо и максимално прецизно. Досега отрядът няма неизпълнена мисия. Щрих от работата на сектора - В столично заведение в Студентски град е установено, че се продават наркотици. Диларите са в помещение, което се намира в близост до ВИП-зоната, а пред вратата стоят двама души от охраната на заведението, които получават процент от продадената дрога. На 8 април е създадена организация и всеки служител от отряда получава своята задача. Минути след настъпването на 9 април, част от спецполицаите влизат като клиенти на заведението, другите се разполагат отвън. Около 4 часа сутринта, след прецизна организация и действия служителите на сектора задържат всички лица, замесени в продажбата на наркотици.

Втора колективна награда “Полицай на годината” се присъжда на служителите от Дирекция „Жандармерия“. През изминаващата вече година дирекцията успешно изпълняваше поставените й задачи. Служителите бяха ангажирани с охраната на всички масови мероприятия -и организирани, и спонтанни, преодоляха редица изпитания и доказаха своя професионализъм. Естеството на работата на тези наши колеги е специфично, затова и на тях се възлагат всички спешно възникнали задачи.

Едно от трудните изпитания, в което те показаха на какво са способни бе инцидентът, възникнал в Регистрационно-приемателния център в Харманли. Те бяха и редом до своите колеги от „Гранична полиция“ - между 70 и 100 служители на дирекцията се включиха в охраната на границата ни с Турция през тази година.

Поощрителна награда получават и служителите на сектор „Престъпления, свързани с МПС“ към отдел „Криминална полиция“ при ГДНП. В резултат на усилията им и след проведени оперативно-издирвателни действия през годината са пресечени и разкрити множество извършители на престъпления, свързани с противозаконни отнемания на моторни превозни средства. В процеса на прецизната оперативна работа бяха установени голям брой депа за разглобяване на автомобили, автоморги, както и обекти за продажби на части, втора употреба. В цифрово изражение в резултат на последователната им работа се отчита спад в регистрираните престъпления с около 20%.

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ЗА ГРАЖДАНСКИ ПРИНОС КЪМ РАБОТАТА НА ПОЛИЦИЯТА


Първата награда за Граждански принос получава 9-годишият Дамян Лазаров от Тутракан. В сутрешните часове на 17 юли тази година, Дамян излиза да играе и пред съседния вход на жилищния блок, в който живее намира портмоне с около 2 000 лева и лични документи. Без да се колебае нито за миг, той подава сигнал за намереното. Само преди две седмици, Дамян намира и портмоне с лични документи. Момчето вижда аадреса на собственичката от лечната карта и лично й носи изгубеното. Останалото е ясно – гореща благодарност от собствениците, получили своите вещи.