Движението на автомобии между улиците: "Одрин", "Струга", "Ванче Михайлов", "Стефан Стамболов" в ж.к. „Братя Миладинови“ и в квартал 20 на ж.к. „Меден рудник“ в Бургас ще бъде разрешено с максимална скорост от 30 км/час от Новата 2017-та година. Това съобщи днес кметът на Бургас Димитър Николов по време на представянето на бюджета на общината за следващата година.

„Веднага след Нова година започваме с благоустрояване, обособяване на паркоместа, някъде , където се наага – ще има преасфалтиране, ще бъдат монтирани новите пътни знаци. На цялата територия в тези зони ще бъде адаптирана маркировката. За нас темата за безопасност на пешеходците е приоритетна и компромиси няма да правим.

Пилотно започваме с тези два района. Имаме звено за безопасност на движението и в момента, в който от там бъде внесен доклад към мен и параметратите в него покажат, че тази система може да бъде надграждана, ще го оповестим. Осигурили сме средства и за интелигентни кръстовища, приоритет ще бъде даден на обществения транспорт, ще бъде размествана продължителността на светофарите в пиковите часови зони“, каза кметът Николов.

Зоната в ж.к. „Братя Миладинови“ е избрана заради концентрацията на голям брой пешеходци и автомобили там, на учебни заведения, детски градини, парк, детски и спортни площадки. В зоната ще бъде въведена нова организация на движението. Голяма част от съществуващите улици, които са с малки габарити ще станат еднопосочни, което ще даде възможност за обособяването на паркоместа от едната им страна. Освен ограничаването на скоростта, това ще даде възможност и за създаването на ред при паркирането.

Във втората зона с максимално разрешена скорост 30 км/ч. в к-с "Меден рудник", квартал 20, също са концентрирани училища, детски градини, спортни и детски площадки, закрит басейн. Зоната е избрана заради интензивното движение на хора и автомобили там.

През 2017-та година предстои и изграждането на ново дясно платно на входа на Бургас откъм магистрала „Тракия“, срещу магазин „Метро“. То ще бъде част от изграждането на Южния обход на Бургас. Към него е и рекострукцията на улица „Крайезерна“, както и изграждантое на буферен паркинг. С реализацията им ще се осигури транзитно пътуване към Южното Черноморие и Малко Търново.