Ивайло Стефанов е млад, добре изглеждаш бял мъж, който се представя за асансьорен техник и обикаля старите блокове в бургаските комплекси „Зорница“ и „Лазур“, мамейки съседи, че ще им ремонтира асансьорите срещу разумни суми. Пенсионерите доверчиво дават парите си на измамника и повече не чуват вест от него. Впечатляващото обаче е, че те не са настръхнали срещу него, а обвиняват себе си, заради наивността си. Една от неговите жертви дори го нарича „момчето“, а себе си - „будала“. Историята е показателна за доверчивостта на възрастните хора.

Единият от потърпевшите, попарен от Ивайло, е бургазлията Димо Лирков от блок 53 в комплекс „Лазур“. В края на лятото асансорът във входа на Димо, който живее на един от високите етажи, се разваля. Това е голяма трагедия за него, тъй като по това време съпругата му е болна и асансьорът е от огромно значение за семейството.

„Трябваше да се грижа за съпругата си. Трудно е без асансьор, ние сме възрастни хора, живеем на висок етаж, децата са в София, трябва сами да се оправяме. Тогава съседката от горе – Гергана каза, че е намерила техник, който ще отстрани повредата и ще отводни шахтата. Показа ми момчето – младо, хубаво, добре облечено, българче беше, не циганин. Тя вече беше платила на младежа 50 лева за услугата, но не достигаха още 35 лева за материали. Казах, че аз ще ги дам, но в себе си имах само банкнота от 50 лева. Аз обаче се осъмних в момчето и поисках личната му карта, за да му запиша данните. Той ми я даде, казва се Ивайло Стефанов. Преписах неговите имена, ЕГН, номер на лична карта и всички останали данни. Ивайло взе парите и каза, че отива да купи материали, като си определихме среща пред входа в 14,00 същия ден, за да започне работа. Момчето така и не се върна, повече не го видяхме. Подадох жалба в полицията, но от там ми отговориха, че след като измамата е за сума по-малка от една минимална работна заплата нищо не могат да направят“, разказва пред репортер на БургасИнфо как е бил измамен Димо.

Ивайло бил изключително убедителен, имал интелигентен вид и изглеждал професионалист, нищо че не става ясно коя е фирмата, която го е изпратила в блока.

Втората жертва на измамника – Гергана Граховска, твърди, че момчето няма вина, тя сама му е дала парите. „Той каза, че търси каквато и да е работа, да заработи, че му трябват пари. На нас пък спешно ни трябваше някой да ремонтира асансьора и да отводни шахтата. Не помня кой го доведе, но беше някой съседите от входа. Ние имахме зор тогава, то момчето не е виновно. Аз му дадох на ръка 50 лева. Знаех, че му трябват пари за материали. Дори му се подписах на тефтера. Той носеше тефтер със себе си, там ме записа, че е взел пари, аз се подписах. Аз съм си виновна, че не поисках листа, а остана в него. Будала съм си“, разказва Гергана, която не е подала жалба срещу Ивайло, за разлика от своя съсед Димо. Този ден Ивайло е завлякъл живущите в блок 53 общо със 100 лева.

Списъка с измамените от Ивайло по същата схема не свършва до тук. В него фигурира възрастна бургазлийка от комплекс „Зорница“ и мъж на 71 години от блок 37 в ж.к. „Лазур“, като последният е бил измамен само преди три дни – на 22 ноември. По същия начин Ивайло обещава, че ще почисти асансьорна шахта и ще извършил ремонт на асансьора, като поискал сумата от 310 лева за труда си. Вземайки парите той си тръгнал и пенсионерът се усетил, че е измамен и алармирал полицейските служители от Пето Районно управление – Бургас. Репортерска проверка установи, че асансьорът в последния вход на блок 37 в ж.к. „Лазур“ е развален и към днешна дата и не функционира. „Неясно как Ивайло се информира за състоянието на остарелите асаньори, но прецизно подбира жертвите си“, коментират попарени жители. Ивайло Стефанов е задържан от полицията, както БургасИНФО вече съобщи, като прави пълни самопризнания за извършените от него деяния.