„С какво празнуването на Хелоуин в училищата и детските градини има принос за образованието, култура и естетическото възпитание? Къде и ако да, защо в учебния план на светското българско училище е заложено изучаването и празнуването на този чужд за традициите ни, езически по произход, наситен със зловеща символика и лишен от нравствени ценности празник?” – Тези ключови въпроси са част от писмо до министъра на образованието Меглена Кунева, изпратени изпратени от нова социална група във Фейсбук- Общност против Хелоуин в училищата и детските градини. Чрез медиите, инициаторът на кампанията Нели Тончева открито заявява, че празнуването на Хелоуин в детските градини и училища е „невъзпитателна, необразователна, неестетична и дори зловредна форма на забавление на подрастващите и затова мястото й не е там. Още по-малко в навечерието на действително национален празник като Денят на народните будители. Ето и пълният текст на писмото

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО: Г-ЖА МЕГЛЕНА КУНЕВА,

МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

ОТ: Нели Тончева,

Инициатор на ФБ общност против Хелоуин в училищата и детските градини

nellie.toncheva@gmail.com

Уважаема г-жо Министър,

Пиша Ви от името на хиляди български родители, възмутени и разтревожени от това, че в училищата и детските градини, посещавани от децата ни, празнуването на Хелоуин се превърна в масова практика, организирана от учители и директори и усърдно стимулирана от местните търговци.

Отдавна ролята на училищата в популяризирането на Хелоуин не се свежда само до позволяването на бал с маски след часовете или организирано посещаване на „зоните на ужаса” в мола. На много места Хелоуин е тема в учебните занятия по различни предмети, а отбелязването му под различна форма в учебните сгради започва още от първия ден на октомври. Децата и учениците не просто са осведомявани за обща култура относно този „празник”, а са насърчавани да го преживяват през всички сетива – от рисуването на страшни образи, обличането като духове и вампири, изработване на атрибути на смъртта, слушането на зловещи разкази от учителки в костюм на вещица или указания как се викат духове от учителка по литература, до правенето и яденето на сладки във вид на отрязани пръсти и много други подобни примери, с каквито лично сме запознати като родители.

Разбира се, всичко това се представя като забавно и безобидно, но докато празнуването на Хелоуин се случва в самите образователни институции, по инициатива или с позволение на учителите, и обект са всички деца и ученици, без да имат избор да го направят само в свободното си време или пък изобщо да не го правят,

НИЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ПИТАМЕ:

  • КЪДЕ и ако да, ЗАЩО в учебния план на светското българско училище е заложено изучаването и празнуването на този чужд за традициите ни, езически по произход, наситен със зловеща символика и лишен от нравствени ценности празник?
  • С какво празнуването на Хелоуин в училищата и детските градини има принос за детското образование, култура и естетическо възпитание?
  • Кой и по какъв начин гарантира, че децата няма да имат реални страхови преживявания и емоционални травми от идентифицирането им с призраци и зли духове, от притъпената им чувствителност към грозното и зловещото, от размиването на границите между добро и зло?
  • Има ли регламент и ако да – къде, за това какво е допустимо и какво не, в избора на костюми, украса и начин на празнуване на Хелоуин в българското училище така, както е в много американски и западноевропейски детски градини и училища?
  • Одобрявате ли това, че училищата не само приемат и разпространяват рекламните хелоуински материали, но и организирано водят децата ни в тези търговски обекти, в които децата са основният обект на „забавление” чрез лабиринти на страха, часове по ужас, срещи с призраци и зомбита и др.под.

Нашата родителска общност е убедена, че празнуването на Хелоуин в детските градини и училища е НЕвъзпитателна, НЕобразователна, НЕестетична и дори ЗЛОвредна форма на забавление на подрастващите и затова мястото й НЕ Е там. Още по-малко в навечерието на действително национален празник като Денят на народните будители!

Когато поверяваме децата си на учителите в детската градина и учебното заведение, очакваме те да се ръководят от базовите ценности на българската култура и християнски добродетели, да защитават емоционалното здраве и интереси на всички присъстващи деца и дори формите на забавление да бъдат съобразени с тези водещи принципи.

И понеже случващото се по повод Хелоуин е в разрез с тези принципи, ние споделяме с поверената Ви институция своята родителска загриженост и очакваме с внимание Вашата лична и професионална позиция по поставените въпроси.