Цецка Цачева е кандидатът за президент на ГЕРБ, а за вицепрезидент партията издига вицеадмирал Пламен Манушев. Кметът на Бургас Димитър Николов остава градоначалник на морския град. Това обяви премиерът Бойко Борисов днес.

Официалното представяне на кандидатите на ПП ГЕРБ за президент и вицепрезидент на Република България се състоя днес, четири дни преди начало на предизборната кампанията. Мотото на ГЕРБ е "Работим в интерес на гражданите". Събитието се проведе в зала 6 на Националния дворец на културата (НДК) от 11 часа.

На официалното представяне присъстваха председателят на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов, зам.-председателят на ГЕРБ и председател на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, зам.-председателите на ГЕРБ и кметове на София Йорданка Фандъкова и на Бургас Димитър Николов, членовете на Изпълнителната комисия, народните представители от партията и общинските и областните координатори от цялата страна.

Пред актива в залата Бойко Борисов каза:

Ние сме отговорни и не бихме се съгласили, ако някой Инициативен комитет покани някой от нас – да отидем и да му се подчиняваме. Ние сме честни и почтени и сме направили много за държавата. Съжалявам, че нямаме такъв опонент срещу нас, защото аз смятам, че БСП трябваше да извади свой партиен кандидат. Днес ще ви призовем да работите да бъде избран наш кандидат, само че вечерта след изборите трябва да кажем обратното. Защото, ако погледнете функциите на призидента, в двете основни от тях, той има до себе си други хора - като Върховен главнокомандващ има министър на отбраната и началник на Генералния щаб, във външна политика – има премиер и външен министър, как иначе ще прави външна политика? Другата основна функция на президента е да познава перфектно законодателството. Какво разбира от това един кмет, какво разбира един човек, който е свикнал да изпълнява заповеди, като например генерал, певец, артист или каквото и да било?

Изборите за президент са важни, от една странан не бива да допуснем катаклизъм. Тези избори са като вот на доверие и ние се борим да го получим. С Изпълнителната комисия разгледахме доста кандидати. Считаме, че в тази обстановка, ако тръгна в посока Президенството, как сега щях да ви убедя, че това е по-добре за мен и за партията. Да, за политическо дълголетие това е вариантът. За какво ни е? За радост имаме рейтингови играчи. Моето дълголетие е силата на ГЕРБ. Не е постът, а силата на направеното, силата на всички вас. След мен идваше Фандъкова. Тя ще спечели от раз, всички го знаем. Дори и опонентите го знаят. И страхът от нея е голям, тя действиетлно се доказа. Но това води до избори в София, а ние поехме ангажимент към софиянци. Аз казвам, че тя е по-важна в София. Томислав Дончев – вицепремиер, бивш кмет, много харесван от хората в център, вдясно. Малко намръщен, но той ми е мотор и генератор на идеи в Министерски съвет. Той разбира от половин дума. Трудно ще го заменим. Къде ми е по-важен той – като мой заместник. За държавата ще е по-ценен там. Митко Николов – трепериш ли? Има ли някой, който като е бил в Бургас да не каже, че градът е преобразен. Неговото издигане води до избори там, пак харчене на пари, а те ни трябват, трябва да се мисли за хората с увреждания, трябва оградата на границата да се строи, трябва да се правят много неща.

Г-жа Цачева – крайно време е да имаме една майка, която да се погрижи действително майчински за този народ. А не хора с его, което трудно въздържат. Г-жа Цачева е два мандата председател на Народното събрание, от всичко, което изброих важно за Президенството, тя разбира най-много като юрист, парламентарист, познаващ цялото законодателство. В това отношение аз не виждам кой е по-подготвен.