Министерствата на правосъдието и на труда и социалната политика обявиха, че ще внесат промени в Семейния кодекс, една от които е за споделеното родителство при развод. То дава равни родителски права върху детето в случай на развод.

Идеята на вносителите е ако и двамата родители изрично не възразят родителските права върху детето при развод да се разделят поравно, предаде БНТ. До момента съдебната практика у нас показва, че в случай на развод най-често майката получава родителските права за отглеждането на детето. Това в някои случаи поражда конфликти между родителите, затова в повечето европейски държави е въведено споделеното родителство - и двамата съпрузи имат равни права за отглеждането на детето.

От кабинета на омбудсмана обаче напомнят, че при отсъждането на правата съдът трябва да вземе предвид случаите, когато единият родител използва алкохол и насилие. Другото предложение на омбудсмана е засилването на ролята на социалния работник, на който да бъдат вменени функции като на вещо лице. Така той ще може да подпомага съда при оценката му за родителските права.

Пламен Борисов е разведен и от 6 години води съдебно дело за споделено родителство. Той е един от многото бащи, които са недоволни от законодателството у нас и искат промяна, за да може да се грижи за детето си заедно с майката.

Какво обаче е мнението на майките, които получават родителските права за отглеждането на детето. "Ако има нормални отношения между двамата, не мисля, че и в сегашната ситуация това е проблем. Иначе да, това би стимулирало майките да бъдат малко по-толерантни към бащите, зависи обаче и от таткото. Сега има и добри бащи, които отделят изключително много време на децата си, но има и такава, които общо взето много говорят, но не толкова правят. И това след това се отразява на детето и майката го вижда в последствие. Аз мисля, че е добра идеята, но има много точки, които трябва да се обсъдят много прецизно, защото това в крайна сметка не е нито толкова важно за мен, нито за бащата, това е важно и за детето", казва Екатерина Христова, родител.

Има още много въпроси, които тепърва ще бъдат дискутирани. Един от тях е трябва ли детето постоянно да се мести да живее при единия и при другия родител. И какво ще е решението за издръжката на детето в случай на споделено родителство. Затова зам.-омбудсманът е категорична, че за измененията трябва да бъде направена оценка на въздействието.

След месец у нас влиза в сила разпоредба, която задължава всеки вносител на законопроект да извърши оценка на въздействието преди документът да се внесе в Министерския съвет.