Димитър Праматаров е от Бургас, но повече от 25 години живее зад Океана, отдавайки се на своята професия, хоби и страст – реставрирането на стари автомобили. Сега любовта към красива бургазлийка го връща обратно към родния град, където приковава погледите на минувачите със своя уникален Светещ Трабант. Димитър разказа за своята страст към автомобилите пред репортер на БургасИНФО.

Не помни как е взел решение да замине да живее в Щатите, тогава просто е било модерно и се е поддал на модата. Търсейки работа в Америка, е започнал да помага на свой приятел в авто сервиз. По това време Димитър не си е и помислил, че това му занимание ще се превърне в най-голямата страст в живота му. Дълго време е работил като тенекеджия в Южна Каролина, докато преди няколко години икономиката на Щатите се срива и много от сервизите там прекратяват дейност. За Димитър става все по-трудно да работи - не намира необходимите му части и материали. Тогава решава да си подаде документите за работа в една от най-големите компании за ретро автомобили в света, която се намира в Канада.

За фирмата Димитър разказва, че не притежава най-голяма колекция коли като бройка, но притежава почти всички най-известни автомобили в света, някой от които са били собственост на Чарли Чаплин, Мерилин Монро, Елвис Пресли, няколко автомобила притежавани от Бийтълс, Елтън Джон, Майкъл Джексън (неговият автомобил е закупен за 4 милиона долара, като веднага след смъртта му цената скача на 8 милиона долара), Чърчил, Мики Маус (единствената кола в света, чиято врата се прибира в предния калник), Астън Мартина на Агент 007, Делориана от филма Back in the Future, в колекцията влиза още първият Мерцедес с дизелов двигател, както и много други, като общата им бройка надхвърля 600 автомобила, а стойността на колекцията е изчислява на над 2 билиона долара. Цялата тази голяма колекция е собственост на семейство Demers, които са трето поколение колекционери и излагат автомобилите в музей в Канада. И така през последните пет години през ръцете на Димитър са минали за реставриране някой от автомобилите на най-известните хора в света. Димитър сам работи по тяхното обновяване, като казва, че има автомобили, чиято работа му отнема дори повече от година.

Димитър разказва, че не се е прибирал в България почти 20 години. Сега, обаче всяко лято по 4 месеца задължително си дава почивка на морския бряг, защото е намерил любовта на живота си в лицето на красива бургазлийка и това го връща към корените. Свикнал постоянно да лежи под колите обаче, той и тук не изоставя своята страст и се захваща с реставрирането на трабанчета, като в това му начинание му помага и лъчезарната му приятелка.

За трабантчетата Димитър казва, че са като динозаврите, харесва ги защото са стари и изчезват бързо. Трудно им намира части, но пък и освен по аутфита не обича да им прави други големи подбрения. Казва, че електроника всеки може да си сложи, но автентичния вид на автомобила остава най-важният фактор за него.

За свое удоволствие, все пак решава да предаде на любимата кола нотка ексцентричност и затова боядисва джантите и лайсните на Траби със специална светеща боя, която сам е внесъл от Канада. Боята се „зарежда“ от дневна светлина, от лампи или от фаровете на други автомобили и така свети в тъмното. Светещото трабантче не е единствено в колекцията на Димитър, но е единствено по рода си в Европа. А Димитър е закупил още няколко от малките германски воизла, но казва, че ги възстановява за собствено удоволствие и засега няма намерение да ги продава.

Колите от колекцията на музея Demers може да разгледате на www.collectionautodemers.com