България остава на едно от челните места в Европа по брой на млади хора, които нито учат, нито работят. Всеки пети младеж на възраст 20-24 попада в тази група, съобщава bTV.

Процентът е по-висок единствено в Гърция и Италия. На другия полюс с минимална младежка безработица са Германия, Швеция и Дания.

На този фон доходите в България остават в пъти по-ниски отколкото в Западна Европа, но растат с по-бърз темп. Така в последните години средната работна заплата нараства с близо 8%. Ако тенденцията се запази, до края на годината средната заплата ще мине 1000 лева, прогнозират работодатели.

Но разминаването между търсене и предлагане на пазара на труда се задълбочава. Фирми се оплакват, че въпреки доброто заплащане, което предлагат, кандидати за работа няма.

Трудови посредници предупреждават, че ако не се вземат спешни мерки образованието да отговори на нуждите на бизнеса, след десет години ситуацията ще е критична - заради застаряващото население работещите ще намалеят с повече от 1/3.
Най-сериозен глад за кадри има в производството. Агенции за подбор на персонал отчитат сериозен недостиг на оператори на машини, шивачки и други. Все по-трудно се намират и специалисти за т.нар. изнесени услуги - финансисти и други специалисти с чужди езици.

Фирмите, които работят за износ, също се разрастват и имат нужда от допълнителни служители, но не намират работниците, от които имат нужда.