Бежанският лагер в Харманли ще бъде разширен с нови 68 жилища. Това става ясно от обявените обществени поръчки от Агенцията за бежанците.
Срокът по споразумението с Европейския съюз за финансирането е до декември т.г.ф новите помещения ще могат да се настанят 400 души. Така лагерът в Харманли ще може да приеме около 3 хиляди бежанци.

За изграждане на фургонния лагер, заедно с контейнер за охраната, система за видеонаблюдение и ВиК система, са предвидени 1,6 млн. лв. Със средствата ще бъде изградено и собствено водозахранване. Ще бъде прекарано парно отопление за 875 хиляди лева, съобщи БНР.

През последните седмици настанените в лагера в Харманли се увеличиха близо пет пъти - от 200 души през юни, към момента мигрантите са около 1000.

Увеличаването на броя на мигрантите в Харманли притеснява местните жители. Те настояват за по-строг режим в бежанския център, за въвеждането на вечерен час, както и за забрана за носене на оръжие от мигрантите.
Жителите на града готвят протест на 4-ти септември. Демонстрацията се организира от ВМРО и ще се води от евродепутата Ангел Джамбазки.