10-годишният Виктор реши 25 задачи наум и спечели бронз от Олимпиада по математика в Сингапур в конкуренция със 760 деца от 15 държави, като България е единственият европейски представител там. Третокласникът решил сложните задачи така, защото организаторите не му дали допълнителни листа, на които да смята.
Детенцето обаче се справило безупречно и се вместило в рамките на час и половина, колкото е времето за решаването им. "Обикновено си ги смятам наум задачите и почти никога не търся допълнителни листа" разказа детенцето пред "Здравей, България" по NOVA.
Все пак това се оказало предизвикателство пред малкия, защото първата задача била да се съберат шест трицифрени числа.
Заедно с Виктор е имало още десет българчета, всяко от тях се върнало с медал.
Виктор се научил да смята, когато бил на шест - сестра му Мила му давала задачи с дроби, които той решавал. Още сутринта беше притеснен, а като си го взех, плачеше. Каза: „Нямах листове”. Трябвало е да се пише в свободното място между задачите, но той не е знаел. Справил се е със ситуацията и е решил да действа наум. Стегнал се е и е изкарал поне бронз”, разказва Силвия, майката на Виктор.
В първи клас спечелих една сребърна купа и един златен медал. Купите бяха свършили и специално направиха една купа за мен. Интересни са ми и компютрите”, разказва още Виктор.
Освен математиката и компютрите, място в сърцето на Виктор има и за акробатиката и спортните танци.
Въпреки дългия списък с медали и успехите, които Виктор постига, миналата година не успява да участва в Олимпиадата, защото семейството му не разполага с необходимите средства.