Броят на жертвите в Олимпийски търговски център се увеличи на 9, съобщи „Зюддойче цайтунг”. Броят на ранените не се уточнява, но са най-малко 10, а според свидетели и много повече. Много от тях са тежко пострадали, пише „24 часа“, позовавайки се на немски медии. ВИЖ ВИДЕО ТУК!

Един от нападателите е провел цял разговор със снимащ го очевидец. Той е избягал на покрива на паркинга на мола, а мъж, живеещ в съседна сграда го снима с телефона си от балкона. Нападателят започва да крещи на немски: „Аз съм германец, израснал съм тук, на социални помощи съм, бях на лечение, нищо не съм направил”, след което стреля с пистолет и крещи „Гадни чужденци”. Свидетелка на стрелбата, която е била в мола, също е заявила, че е чула, че преди атаката нападателите са крещели: „Гадни чужденци”.

Дали става дума за крайнодясна атака обаче не е ясно. Някои медии съобщават за ислямистка атака, а полицията в началото съобщи ,че изхожда от нападение в амок. Все още не е ясно с кого си имат работа полицаите.

Градът обаче е напълно опразнен, хората са затворени по домовете си, транспорът е с прян, влаковете от и до Мюнхен са отменени, магистралите са блокирани.

В Берлин в канцлерството са се събрали представители на всички спецслужби.

Антитерористичният отряд GSG9 поема разследването в Мюнхен. Всякаква подкрепа предложи и американският президент Обама.