Областният управител Вълчо Чолаков и заместник областните управители Севдалина Турманова и Владимир Крумов се срещнаха с командири на военни кораби от страни членки на НАТО. Визитата е част от националното военноморско учение „БРИЗ 2016“ с международно участие.

В морското пространство на Република България се отработват операции в отговор на кризи от военен и невоенен характер. Участват постоянна противоминна корабна група на НАТО, летателни средства и щабни офицери от военноморските сили на страната ни и страни от Алианса, сред които Албания, Гърция, Италия, Полша, Румъния, Турция, САЩ. Основната идея на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между военноморските сили на отделните страни. По време на срещата областният управител представи областта и отправи благодарности към военноморските сили на България за доброто сътрудничество през годините. „Сигурността и защитата на гражданите е важен приоритет за всяка една държава, който за съжаление съвремието ни поставя пред все повече предизвикателства. Учения като това дават увереност, че всяка възникванала ситуация е вече отработена и подлежи на бързо справяне. БРИЗ е важна част от подготовката на военните сили и начин за подобряване на сътрудничеството между различните държави.“- каза още Чолаков.

На срещата в Областна администрация чуждестранните командири бяха придружени от комодор Мален Чубенков, командир на военноморска база - ВМС.