Какво ще бъде бъдещето на Бургас и как не само ще се задържат младите хора в града, а как ще дойдат още специалисти да живеят тук? Този въпрос разпали страстите в Общинския съвет днес в Бургас и за пореден път изправи едни срещу други представителите на управляващата партия ГЕРБ и НФСБ, която се води наглед опозиционна. След като двете формации миролюбиво гласуваха създаването на общински здравен фонд по предложение на д-р Бойко Миразчийски от НФСБ, се очакваше да бъде подкрепено без словесна съпротива и предложението на кмета Димитър Николов за финансиране обучението на 60 студенти от двата бургаски университета – БСУ и „Проф. Д-р Асен Златаров“. Темата обаче предизвика бурен дебат, в който се чуха и всевъзможни черни прогнози за бъдещето на Бургас от страна на съветници от НФСБ. Общинският съветник от НФСБ Ивайло Вагенщайн, който е специалист в областта на енергетиката и продължава образованието си с поредното висше, единствено постави смислен въпрос защо се финансира именно само IT-сектора, подчертавайки, че има търсене на специалисти и в други области. Георги Дражев от същата група съветници пък очерта черната картина за бъдещето на младите хора в града.

Кметът Димитър Николов беше категоричен, че подобни картини не са реални. Той заяви, че е убеден, че с финансирането на обучението на кадри сега, се поставя само началото. Той подчерта, че в града има много млади хора с успешно бъдеще, като за пример посочи Марина от Математическата гимназия в Бургас, която има най-висок бал на външното оценяване след 7-ми клас в цялата страна.

„Вие казахте, че след 30 години ще е затворено всичко в Бургас. Аз съм убеден, че ще е точно обратното. Бургас продължава да е на водещо място по най-голям брой млади хора и привличането им тук. Водим класацията. Продължават млади семейства да идват тук, има наплив към детските градини.“, каза градоначалникът.

В крайна сметка Общинският съвет прие предложението на администрацията, според което 60 студенти от двата бургаски университета ще бъдат обучавани, като семестриалните им такси ще бъдат поети от Община Бургас.

„В двата бургаски универститета има разкрити бакалавърски и магистърски програми в областта на IT- технологиите. В същото време през последните години към Бургас има засилен интерес от страна на компании от IT- сектора и аутосорсинг индустрията, които, като условия за инвестиции, поставят наличието на достатъчно професионално подготвени кадри. Като отговорна местна власт ние сме длъжни да отговорим на очакванията на бизнеса и подпомогнем обучението на конкуретни за съвременните условия специалисти, като по този начин увеличим шансовете на Бургас да бъде избран като подходящо за инвестиции място. Практиката показва, че привличането на големи компании в тази област пряко се виляе от наличието на развити университетски специалности, осигуряващи необходимия им кадрови ресурс“, са мотивите за решението.

Средствата за първия семестър ще бъдат предвидени при актуализация на бюджета за 2016.