Командировахме 183-ма полицаи в Бургас за летния сезон. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след изслушване на вътрешната комисия в парламента днес, съобщи "24 часа". Тя обясни че за да се избегнат ситуации като стрелбата срещу Митьо Очите от 8 юни са нужни непрестанни проверки не само на МВР, но и във всички институции. Обясни, че местната полиция е реагирала адекватно след стрелбата, а и че макар да знаят конкретния повод за стрелбата, а именно спор за паркомясто, първо ще се установяват причините за конфликта.

Има 424 организирани престъпни групи в България, посочи Бъчварова и обясни, че те са децентрализирани и динамични. Местят се според местата на които най лесно могат да извършат престъпната си дейност, но полицията, в частност ГДБОП ги наблюдава. Тя отказа да каже колко са престъпните групи в Бургас и посочи, че местната полиция е наясно с контингента си.

Не е имало политически и полицейски чадър върху Митьо Очите каза Цветан Цветанов. По негови думи, след като групите са децентрализирани, трябва да има по-добра координация между отделните служби за сигурност, за да се знае предсаврително когато престъпните контингенти са на нова територия.