Най-голямата организация на бизнеса в България – КРИБ, стъпи и в Бургас. На мащабното откриване към регионалната структура се присъединиха 40 фирми от различни сектори на икономиката – строителство, земеделие, недвижими имоти. Най-малък бе делът на представителите на производството.

За председател на Управителния съвет бе избран Стоян Караненов от фирма „Булгариен Директ Райзен”. Зам.-председатели са Николай Николов от "Билдникс" и Стефан Джамбазов от „Вая -7”. Последният е досегашен координатор на КРИБ в региона. Председател на контролния съвет е Валя Стойчева. Имената на ръководството в Бургас бяха обявени от изпълнителния директор на КРИБ на национално ниво - д-р Евгений Иванов.

Фирмата на Стоян Караненов осигурява 998 служители и се занимава със строителство, недвижими имоти и хотелиерство. Той е син на собственика на единствения петзвезден хотел в Бургас, където се проведе и учредяването. Караненов е завършил специалност „Икономика” в Германия, а за основна задача си поставя догодина броят на фирмите - членки да се удвои на 80.

На откриването присъстваха областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание Петър Кънев, зам.-кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев, Стамен Стамов - директор на Индустриалната зона, кметът на Поморие Иван Алексиев, кметът на Приморско Димитър Германов, зам.-кметът на Камено Димитър Петров, председателят на КТ „Подкрепа” – Бургас Иван Костадинов, на КНСБ – Бургас Здравко Тошков, представители на Бюрото по труда и много фирми.

„Това е 12-ти клон на КРИБ в страната. Преди години имахме координатор, който беше изключително способен, но го избраха за кмет и това е Димитър Николов. Причината толкова време да нямаме своя структура в морския град е, че искахме да се подготвим. Не помня на друго място да сме имали толкова мащабно откриване с 40 съучредители”, каза Евгений Иванов.

Областният управител Вълчо Чолаков заяви, че трябва да се наблегне на производството. Той открито сподели, че неговите усилия, като администратор, са изцяло насочени да помага на бизнеса, защото знае какво е да си от другата страна и да не получаваш добри услуги от администрацията. Затова в Областна управа е наложил скоростно обслужване и правилото на никого да не се отговаря, че нещо не може да се случи, защото винаги има вариант определена молба да бъде удовлетворена в рамките на закона. Той пожела на КРИБ да направи така, че скоро бизнесът да си търси работници от околните общини.

„Бургас е един от най-динамично развиващите се градове. Всички търсят директни инвестиции в района както в туризма, така и в недвижимите имоти. Това се дължи на морето и курортите, които са наоколо, но и на местната администрация, която развива успешно община Бургас и привлича европейски фондове”, каза Караненов. Той призна, че производството липсва и КРИБ ще се бори да привлече този отрасъл в Бургас, защото би допринесъл за местната икономика 12 месеца в годината. Председателят на КРИБ-Бургас посочи индустриалните паркове, които са подходящи за чужди инвеститори.

Зам.-кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев каза, че в Бургас на практика няма безработица, защото през лятото нейното ниво е 2%, а през зимата 4%.

„Според мен въпросът не е дали някой ще си намери работа, а за колко пари ще е тя”, каза Стойчев и пожела на КРИБ да намери квалифицирани кадри.