Експозицията "История на парите по българските земи" ще може да се разгледа от 19.00 часа, тази вечер /10 юни/ в зала "Ал.Г.Коджакафалията" на Морското казино в Бургас. Тя се реализира от Община Бургас в партньорство с Българска народна банка.

Сред впечатляващите експонати са мистичната монета - статер, на останало анонимно тракийско племе, както и бронзова монета на Севт III, монети от гръцките колонии по западния черноморски бряг и монети на македонски владетели - сребърни и бронзови монети от Месамбрия, Аполония, две златни монети - статер на владетелите Филип II Македонски и Александър Велики. Колекцията продължава с римски и византийски монети на владетелите Никифор Фока, Юстиниан I и златни монети на Алексий I. Изложени ще бъдат монети от времето на Първото и Второто българско царство, сред които монети на Михаил с Ирина, Иван Шишман, Мицо Асен, Иван Страцимир.

Бургазлии и гостите на града ще могат да се запознаят подробно с Устава на Българска народна банка.

Първите български монети емисия 1881г. - 2,5 и 10 стотинки, Първите български банкноти на 20 и 50 лева от 1885 година ще бъдат подредени в селекция Княжество България. Годините на Третото българско царство са представени с първите монети на Царство България от 1910 година и златни монети на стойност 20 и 100 лева.

Изложбата ще представи паричните знаци на Народна република България , включващи серия от 2 лева, емисия 1981 година - "Мадарски конник", "Славянска писменост", "Въстанието на Асен и Петър", "Цар Иван Асен"," Боянската църква", "Хайдушко движение", "Рилски манастир", "Оборище", "Освобождението"," Съединението", " Бузлуджа", "Република", "Майка с дете" и др. Разходката в историята на парите продължава със монети и банкноти от времето на Демократична България, от 1990 година до новото хилядолетие. Това е време, обхванало периодите на инфлация и хиперинфлация. Посетителите в изложбата ще видят интересни номинали на банкнота от 10 000 лева, емисия от 1997 г., както и монети на стойност 500, 5000 10000 лева, емисия 1993г. от серия "ECU". Началото на новото хилядолетие ще бъде представено с монета, емисия 2002 "Сурвакари" на стойност 5 лева, която е първата монета с нанесено оцветяване, монета от 10 лева, емисия 2005 година с изображение на "Златната маска" и специалната монета с номинал 100 лева, емисия 2007г., с изображение на "Св. Георги Победоносец".