Специализираният наказателен съд остави в ареста шефа на охранителна фирма VTA Николай Мечков и известния в криминалните среди Петър Биберов, които бяха задържани при мащабната полицейска акция в Бургас през миналата седмица. Галин Бекяров също остава с мярка за неотклонение „задържане под страга“. Ето и мотивите на Специализирания съд:

Специализираният наказателен съд уважи частично искането на Специализираната прокуратура, за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Н. М. и П. Б. – ръководители на организирана престъпна група и участници Г. Б.и Ст. Ст., като групата се е занимавала с трафик на хора през границата на страната и палежи на територията на гр. Бургас.

Съдът счете, че от събраните по делото доказателства, както и от разпитите на свидетелите, включително и на анонимни такива, може да се направи обосновано предположение за съществуването на организирана престъпна група, с ръководители обвиняемите М. и Б. и участници Б. и Ст., като групата се е занимавала с трафик на хора през границата на страната, разпространение на наркотични вещества, изнудване, палежи.

С оглед установената самоличност на обвиняемите, съдът намери, че не е налице опасност обвиняемите да се укрият, но че за М., Б. и Б. е налице опасност да извършат друго престъпление с оглед дейността на организираната престъпна група и с оглед на това, че обвиняемите Б. и Б. са осъждани, а обвиняемият М. има висящо наказателно дело в Специализирания наказателен съд, с поради което съдът взе спрямо същите мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Относно обвиняемият Ст. Ст. съдът намери, че липсва опасност от извършване на друго престъпление от страна на същия и с оглед представени медицински документи за влошеното му здравословно състояние, съдът взе спрямо същия мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 3000 лв.

Определението подлежи на обжалване и протест, като в случай на такива делото е насрочено за 14.06.2016г. пред Апелативен специализиран наказателен съд.