„България“ - име, което всеки значим град е вписал като наименование на булевард, площад или парк. В Бургас такова за момента липсва. Нито един участък, нито една улица не се казва така. Това е един от основните мотиви за предложението част от съществуващия бул. „Стефан Стамболов“ да промени името си. Инициативата принадлежи на комитет, който започна процедурата по промяна на два от основните булеварди в Бургас и именуването на улици във вътрешността на комплексите, които днес са само номера на блокове. С новите кооперации и тяхната номерация е трудно дори на кореняк бургазлия да разбере къде са намира поредния адрес с номер над 100 в дадения жилищен район. Ориентирът са единствено големи обществени или търговски обекти, на картата обаче улиците стоят безименни. Шофьорите, а и пешеходците в Бургас, пътуват в кварталите с навигация „ляво-дясно, север-юг". Липсват названия на дадени улици. От друга страна има много значими хора, които са с огромен принос за града и не им е отдадена заслужена почит“, мотивират се инициаторите на идеята. Това стана ясно днес по време на обществено обсъждане на преименуването, проведено в ж.к. „Изгрев“. Община Бургас обяви, че всеки може да изкаже своето мнение през тези дни. Утре подобна среща ще се състои в ж.к. „Славейков“. За разговор с жителите на ж.к. „Изгрев“ бяха дошли зам. кметът Руска Бояджиева, представителят на Инициативния комитет за преименуване на улиците Любомир Атанасов.

Идеята за промяната в името на бул. „Стефан Стамбловов“ е мотивирана от това, че в Бургас няма главна артерия, носеща името „България“. Другата причина е, че именно това е булевардът, чрез който Бургас приема и изпраща своите жители и гости към останалата част от страната. Там ще се намира и новата зала „Арена Бургас“. „Това е основният път към страната“, мотивира се Любомир Атанасов.

За смяната на името на улица „Транспортна“ един от основните мотиви е, че в последно време тя придоби популярност като булевард и се получава недоразумение в наименованието - бул. „Транспортна“. Същевременно някогашната улица, която беше в края на града, сега е в един район, който е много оживен, основен път от София към Летище-Бургас. Затова и предложението е булевардът да се казва „Европа“.

В ж.к. „Изгрев“ ще има 4 улици, които ще получат имена. Дългата улица, която е една от най-важните в комплекса и свързва ул. „Никола Петков“, преминава през целия ж.к. „Изгрев“ и излиза на сегашната „Транспортна“, ще се казва „Петко Задгорски“. Новата улица - от кръстовището под Професионалната гимназия по химия, известна като Химическия техникум и минаваща покрай парк „Изгрев“ в посока бившия РУМ „Велека“, който местните жители познават под същото име, вече ще е кръстена на легендарния Георги Калоянчев.

Още две досега безименни улици ще бъдат кръстени – едната е ул. „Димитър Аврамов“, а другата „Аква Калиде“. Първата се намира около блоковете 29 и 40, а втората от блок 5 до блок 36.

Замисляли ли сте се дали оживената улица край болницата - МБАЛ, в ж.к. "Зорница" има свое име? „Много често от там изскачат шофьори, които не виждат знак СТОП и са опасни за движението“, каза Любомир Атанасов. Идеята е именно тази натоварена улица, която минава като вход към ж.к. „Зорница“ от основния бул. „Стефан Стамболов“ и слиза към спортна зала „Бойчо Брънзов“, да се казва „Св. Панталеймон Лечител“.

Другата улица, която ще получи име, е от подлеза край църквата „Свети Атанасий“, през 5 D-киното, към парк „Езеро“, да се казва „Атанасовско езеро“.

В ж.к. „Славейков“ промените са само 3. Едната е да се оправи странността, съществуваща в момента, според която паркът, намиращ се в ж.к. „Славейков“, в района срещу МБАЛ-Бургас, да се нарича „Изгрев“. Предложението е той да се казва „Света Троица“ - на намиращата се там църква. Още една забележителна артерия в района ще получи ново име. Култовата улица „Събирателна“, кръстена от години така от местните жители, която минава покрай някогашния Учителски институт и сегашен филиал на универститет „Проф. д-р Асен Златаров“, ще се казва „Константин Преславски“ - на името на намиращото се също там СОУ.

„Това, което предизвика желанието за промяна е, че много от улиците наистина нямат имена. Имахме много запитвания. Повечето хора са с адреси на блокове и входове, но като цяло няма описание на улиците“, каза Руска Бояджиева.

Идеята е подложена на разглеждане, в момента протичат обществени обсъждания, след което тя ще бъде разгледана в комисиите към Общинския съвет, а после на сесия. Процедурата е тромава. А след това ще се обмисля вариант за поставяне на нови табели на улиците. Промяната се налага и заради осъвременяването в картата на Бургас. „По тези улици ще минават маршрутите и на новите автобусни линии, как да се опишат!?“, попита риторично Любомир Атанасов.

Утре ще се проведе обсъждането в ж.к. „Славейков“.