Тази година културните дейци буквално бяха окрилени от Община Бургас, която избра традиционното награждаване по случай 24-ти май да стане в експозиционен център „Флора”. На входа всеки от гостите получи на ревера си чифт крила, като отпратка към „Хвърчащите хора” на големия поет Валери Петров.

„Поздравявам Ви с най-българския празник и Ви благодаря за всичко, което вършите, както и за индивидуалните успехи, които постигате в сферите на бургаската духовност и култура. Прекланям се пред Вашата упоритост и трудолюбие, въпреки криворазбраната комерсиализация на изкуството и ежедневните неволи. Община Бургас ще продължи да Ви помага със всичко, което е по силите й”, каза кметът Димитър Николов.

Сред гостите на приема бяха директорът на Държавна опера – Бургас Александър Текелиев и заместничката му Светлана Кръстева. Редом до тях вървяха Дон Жуан и цар Набуко или по-точно басът Делян Славов и баритонът Марян Йованоски. Събитието уважиха още: поетът Пейо Пантелеев, певицата и актриса Тони Димитрова, актьорът Христо Памуков, колегата му Юри Ангелов, който всички познават от ролята му на Распутин в „7 часа разлика”, председателят на Дружеството на бургаските художници Митко Иванов и много други певци, писатели и художници. на приема присъстваше и общинският съветник от ГЕРБ Веселин Пренеров, председателят на ОбС Костантин Луков и техни колеги.

Сред заря от конфети, най-заслужилите творци бяха наградени от кмета Димитър Николов и зам.-кмета Йорданка Ананиева.

Ето и наградените културни дейци за 2015г.

Ксения Драгостинова от Държавна опера – Бургас за високи професионални успехи и дългогодишна преподавателска дейност, като вокален педагог

Кръстьо Тодоров – Кеца от Дружеството на бургаските художници за най-успешно международно представяне на бургаски художник през 2015г.

Певицата Тони Димитров, като част от актьорите на Драматичен театър „Адриана Будевска” за ролите й на Едит Пиаф в спектакъла „Диагноза: Едит Пиаф” и Мисис Скокли в спектакъла „Фалстаф и веселите съпруги”

Неделина Роселинова от Държавен куклен театър – Бургас за ярките й актьорски изяви на родна и международна сцена

Ваньо Вълчев от Сдружение бургаска писателска общност - за приноса му в развитието на българската литература и изкуство

Светла Стоева – Ненова от Младежки културен център за развитието на диригентската професия и съхраняване на хорова школа „Милка Стоева”

Художникът и реставратор Иван Арабаджиев от Регионален исторически музей за високи професионални успехи

Станислава Михайлова от Регионална библиотека „П. Яворов” за създаване на креативно пространство в библиотеката

Севдалина Проданова от Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски” за високи професионални постижения

Народно читалище „Фар 1946” по повод 70 години от неговото основаване

„Община Бургас продължава да реализира проекти, които да помагат за културния възход на Бургас, защото един град без духовност е като човек без сърце.Тази година ремонтирахме Летния театър и успяхме да завършим Дома на бургаските писатели. Вече мисля и за по-голям проект, но той е секретен”, завърши кметът Николов.