Тази сутрин в 6:45 часа беше генериран изпитният вариант за втория задължителен зрелостен изпит по предмет по избор за XII клас. Абитуриентите ще пишат по Вариант 1, който е валиден за всички предмети. Децата имаха право да избират между 13 учебни предмета: математика, история и цивилизация, физика и астрономия, география и икономика, химия и опазване на околната среда, философски цикъл, биология и здравно образование, английски език, руски език, немски език, испански език, френски език, италиански език, пише Блиц.

Най-много зрелостници – 16 674, тази година са избрали като втори задължителен ДЗИ биология и здравно образование. 12 179 дванадесетокласници са пожелали да се явят на изпит по география и икономика, а английският език е предпочетен от 11 586 абитуриенти. Най-малък брой подадени заявления има за полагане на ДЗИ по италиански език – 99 зрелостници. 200 зрелостници са със специални образователни потребности (СОП), като от тях тази година 7 ще работят на брайл.

Вторият държавен зрелостен изпит започва в 08.00 часа, а този по математика за седмокласниците - в 10.00 часа.

Той ще бъде изтеглен в 8.45 часа, като са възможни три варианта, включващи националното външно оценяване и допълнителния модул. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Матурите 2016 се провеждат в 4000 изпитни зали в 624 училища в страната. На зрелостен изпит се явяват 52 098 ученици. Още толкова са седмокласниците, които днес ще държат изпит по математика. За сигурността ще бдят над 10 000 квестори.