Днес си отиде една легенда - първият телевизионен говорител на България Никола Филипов. Той беше изключителна личност и голям професионалист, съобщават колегите му от БНТ.

Той си тръгва от този свят на 86 години. 32 от тях преминаха в Българската национална телевизия. Беше завършил актьорско майсторство в театралната академия, но вместо на сцената започва кариера в радиото до 5 ноември 1959 година, когато телевизионният ефир на БНТ се превръща в негова съдба.

Пак той е човекът, прочел първата новинарска емисия под шапката на "По света и у нас". Няколко поколения деца го наричаха "чичко Филипов" заради приказките за "Педя човек - лакът брада", в които участваше заедно със Слава Рачева.

Никола Филипов влизаше в домовете ни, поздравяваше от малкия екран на всички празници и с него новите години започваха по-леко и светло. Защото притежаваше могъща харизма, беше умен и красив и камерата го обичаше. Беше и голям учител - щедро подаряваше знанията си на новите поколения говорители и екранни лица. Носител е на орден „Кирил и Методий" първа степен, почетен знак „Златен век" на Министерството на културата, удостоен е със званието „заслужил артист".

Приятел, учители, наставник, легенда или просто човек. Така Никола Филипов завинаги ще остане жив в спомените на своите колеги, съобщава БНТ.