Стотици хора, водени от любовта си към природата, се събраха в Странджа за едно от знаковите събития - традиционния Фестивал на зелениката. Той се провежда за 13-ти пореден път и организатори отново са ПП „Странджа”, общините Царево и Малко Търново, Изпълнителната агенция по горите и Югоизточното държавно горско предприятие- Сливен, съобщи strandjanews.com. Домакин тази година е царевското село Българи, известно вече като Център на нестинарството в България. На 3-ти юни там ще се проведат нестинарските игри върху огнената жарава.

По традиция събитието започна с общото изпълнение на химна на Странджа – песента „Ясен месец” както от самодейните колективи, така и от пристигналите на събитието.

Официални поздравления отправиха кметовете на Царево и Малко Търново и Директорът на парк „Странджа” инженер .Димо Димов.

Веднага след това програмата продължи с изпълненията на самодейни певчески групи от общините Царево и Малко Търново.

И докато едни се наслаждаваха на прекрасните гледки, музиката и хората, други бяха се струпали около подредените маси-своеобразен базар на местни специалитети, баници, мед и ръчно изработени плетива.

Следващата година фестивалът ще се проведе в друго кътче от планината , за да може нови и още повече гости да я опознаят и заобикнат.