• - Г-н Лапчев, Общинският съвет в Царево прие промяна в наредбата за обществения ред, така че да имате възможност да налагате по-ефективно наказания за незаконните палатки. Ще продължавате ли с проверките и къде основно ще бъдат съредоточени те?

    - Досега имаше непълнота в текста на наредбата и ставаше така, че има поставена палатака, общинските служителите виждат нея и човека в нея, но няма доказателство, че именно той е поставил палатката. Да, то й спи в палтакта, там е, но кой я поставил? С новата поправка отговорността ще е не само на този, който я е поставил, но и за ползване.
    Царево е най-морската община, с 40 км. морска ивица, навсякъде се разполагат палатки. Това е голямата битка. Няма нищо лошо в къмпирането, включително и в дивото, но да идват хора, които пазят природата. Това, което се случва при нас е, че има летовници, които се сещат за природата само, когато дойде юли или август. После забравят! Затова искаме да регулираме процеса. Ако някой иска да дойде тук – добре е дошъл в Община Царево, но трябва да има правила. Ние се борим за това, нищо друго.
    Един държавен служител спомена, че общините могат сами да се справят с проблема. Трябва да опровергая това. Не е така! Има закони за устройство на територията, за черноморското крайбрежие, там ясно е казано кой може да къмпира, кой по какъв начин може да осъществява такъв тип туристическа дейност. Това в Царево ще бъде регулирано с Общия устройствен план. Моето огромно желание е порправката му да влезе в сила. Не зная дали ще бъде готова това лято. Но дано този сезон бъде последният, в който Община Царево да няма Общ устройствен план. Той ще регулира всички проблеми.

    - Сам посочихте, че един от лошите примери е бившият къмпинг „Арапя“, от години слушаме едно и също за неговото състояние и то с нищо не се променя. Как ще бъде регулиран там процеса?

    - Хората там, които са започнали процедури от 8 години – ще ги завършат. Онези, които искат да правят къмпинг - ще имат отрегулирана територия, ще имат територия за тези, които искат да строят. Това, което се е случило- случило. Все още не сме влезли в позицията на огромното застрояване на север. Моето огромно желание е да не допусне грешката на севера и да запазим уникалността на Царево. Колегите на север залитнаха, а ние имаме шанса това при нас да не се случи. Моето желание е на първа линия да има много въздух, да няма повече от два етажа и ако ще има избощо застрояване – то да бъде в дълбоката вътрешност, далеч от морето. Трябва да запазим зеленината и въздуха, както и да има територии за къмпингт. В Гърция например минимума терен за къмпинг е 15 дка. При нас на 500 квадрата има 10 каравани. Това не е добър продукт. Това е спирала на смъртта. Идеята на Общината е да помага, тя трябва да има и точни правила. Ако искаш къмпинг – да, но да е на 10 дка, с вода, ток. Ако не можеш да направиш това – ми значи просто няма да имаш къмпинг.

    - Това лято ще се повторят ли битките с къмпингуващите в „Корал“?

    - Собственикът на имота е длъжен да плаща такса смет, той е длъжен да отговаря и за това какво прави в него. Проблемът идва от това, че собственикът се оплаква и моли за помощ хората, които къмпират, да бъдат изгонени от неговия имот. Само че Общината не е полиция и тя не може да разгонва хора. Еднственото, което може да направи е да проверява какво се случва в общински, държавни или частни терени и ако има съмнение, че там се случва някакъв вид туризъм – къмпиране например, тогава трябва да се плащат съответните такси. Собственикът на имота търси съдействие и от полицията, но заради това, че не е оградил имота, полицията не може да се намеси. Те не са геодезисти. Попадаме отново в юридически казуса. Хората, които 15 години посещават горичката на „Корал“ отлично знаят това и ползват тази дупка в закона. Това, срещу което се изправя Общината, е че те създават лош имидж на туристическия продукт на Царево. Ние не сме против това да има къмпингуващи хора. Напротив. Община Царево е една от тези, които имат най-богат опит по отношение на къмпинги. И ако сега тези хора от „Корал“ се върнат 30 години назад, ще си спомнят, че чинно са идвали с Жигулата, плащали са си пет лева на входа на къпинга, 5 лева за палатка и наистина са почивали. Тогава е било чисто, били са повече хора и е нямало нито един проблем. Сега хората са по-малко, а има много повече проблеми. Защото няма ред. Законът на джунглата е в тези т.нар. диви къмпинги.
    Такова е положението от Караагач до Резово. Анарахия! Ние не желаем това. Искаме уютна, гостоприемна Община. Не може да си позволим да идват хора, които не спазват никакви правила. Те казват ние сме тук, това е природата. Но ако трябва да мерим права – местните хора трябва да имат малко повече, защото те живеят тук. Аз не мога да сравня мнението на човек, който за 20 дни в годината идва и харесва това море, с това на местния човек, който цяла година се грижи за тази природа. Местните жители дават своите данъци тук, за да бъде чисто, да има общински пътища, за да може да има някакъв ред. Тези къмпингуващи, които идват на „Корал“, това не ги интересува. И ставата така, че бабата от Кости се грижи за почистването на бокулците на идващите в „Корал“.

    - А как ще се справите с реда в паркирането на автомобили в Царево, което също е една от най-горещите теми преди всеки сезон в морските общини?

    - Общинският съвет гласува със своите наредби наказания, както и възможностите за поставяне на скоби. Има паркинги, които ще функционират, имаме идея те да се разширят. В близка вързка сме с служителите на полицията, за да могат да предотвратяват задръствания. Системата за видеонаблюдение в Царево работи, тя много помага да не се нарушават правилата. Нямаме все още Синя зона и паяк. Вече обаче очмисляме темата за Синя зона.