Навръх 6 май Поморие открива скулптура на Св. Георги, а Бургас посреща мощи от светеца. Откриването на статуята на светеца ще стане в 10:30 часа. По покана на кмета Иван Алексиев за празника на града пристига лично и Н. В.Пр. Сливенският митрополит Иоаникий, за да даде своята благословия и да отправи благопожеланията си празника в Поморие.

Днес Бургас се сдобива с втори светец-покровител. Освен от св. Николай Чудотворец, градът ще бъде закрилян и от св. Георги Победоносец. Негови мощи от манастира Ксенофонт в Света гора ще бъдат подарени на Бургас. В 11:50ч. мощите ще бъдат ескортирани до площада пред Община Бургас от жандармерия, носени от архиерейския наместник отец Севастиян и връчени с тържествен ритуал на Сливенския митрополит Иоаникий. От площад "Атанас Сиреков" с процесия съставена от представителни военни части на Гарнизон Бургас, бургаското духовенство и гражданството, реликвата ще бъде отнесена до църквата "Св. Богородица".

Мощите на свети Георги от манастира Ксенофонт се съхраняват в специален реликварий. Част от неговата украса е златна ръка, в която са вплетени нетленните останки на Победоносеца. След пренасянето им в Бургас те ще даряват жителите му със сила и смелост. Предоставянето на мощите се извършва по инициатива на кмета Димитър Николов, със съдействието на Балканското атонско дружество и "Лукойл".

Ето и празничната програма в Бургас

6 май 2016г. - Гергьовден
Ден на храбростта и Българската армия

10:30 часа
Военен клуб - Бургас, ул. "Христо Ботев" 48
Полагане на венци и цветя на Паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк
11:30 часа
Площад "Атанас Сиреков"
Тържествен водосвет и молебен за здраве на българските войни от гарнизон Бургас
11:50 часа
Ритуал по даряване на мощите на свети Георги - Победоносец от манастира Ксенофонт, Света гора, на православните християни в Бургас
Литийно шествие до храм "Света Богородица"
10:00 - 16:30 часа
Шесто корабно място, Пристанище "Бургас"
Ден на отворени врати на фрегатата "Горди" от състава на военноморска база ВМС