Много млади хора започнаха да се занимават с животновъдство и земеделие в района. Това каза Илиян Янчев, кмет на община Малко Търново за радио Фокус. По неговите думи, преди години в района е имало тенденция хората да се занимават с животновъдство, скотовъдство и земеделие. След това са се появили болести по животните от съседна Турция като шап, син език и шарка.

„При тях тези животни се ваксинираха, ние ги избивахме. Сигурно ветеринарните лекари ще кажат „умъртвихме”, но това е едно и също. Умъртвиха се животни, които са селектирани със стотици години, за да могат да оцеляват на нашите условия в Странджа планина”, обясни Янчев. По неговите думи, на територията на Община Малко Търново няма нито една мандра.
Той обясни, че има проблем с оставането на млади хора в района на Малко Търново.

„Само преди няколко месеца, минималната заплата стана 420 лв. Сега се говори, че до края на годината тя ще стане 460 лв.- 480 лв. В същото време, поне аз в Общината имам служители, които са специалисти и са на заплата между 500 лв. и 550 лв. Как да насърчавам тези хора, как трябва да изисквам от тях и как трябва да ги накарам да работят на тази заплата в региона и в общината, при положение, че същите тези пари могат да ги намерят и като продавачи?”, обясни кметът. По неговите думи, проблем се оказва и орязването с 40 000 лв. на средствата от Фонд „Заплата” през тази година.

„С нашия бюджет, който е на ръба на мизерията, няма как да ги стимулираме и да направим нещо, което да е по-различно”, допълни той. По думите му, младите хора, които са можещи и знаещи, не остават в общината.
Янчев посочи, че се наблюдава тенденция много млади пенсионери, да търсят къщи и дворни места в района на Малко Търново. „Започва едно движение към града, но е свързано само с туризма. Убеден съм, че Странджа е прекрасната планина и както беше казал проф. Александър Фол, „Странджа е планината на вечното завръщане”. Веднъж един човек дошъл ли е тук, той пак ще се завърне. Единственият начин за града да се развива е в сферата на туризма”, обясни кметът. Според него, много хора ще предпочетат да живеят на чист въздух и на спокойно място, в синхрон с природата.

„Дано да не стане така, че да бъде скъсана тази връзка, защото все пак това са традиции, обичаи, народни песни, фолклор. Всичко това, ако се прекъсне, после много трудно може да се възстанови”, допълни Янчев.