Река Порой в Карнобат, която стана шокиращо известна като Кървавата река около Великден, тези дни е обсадена от институции, които вземат проби за чистотата й. Местните хора я наричат дори „Боклукчъ“, заради мръсотиите, които текат по нея. Реката пресича по ширина целият град като започва от квартал, популярен като Галата и преминава през Общинския пазар.

„Постоянно смърди, това е зараза. Не може горе в квартала каракачаните да си колят агнета, да ги продават по пазарите за празниците, когато най-много се търси агнешко месо и цялата им мръсотия да се излива в реката. Те го правят в дворовете си и явно канализацията им е направена така, че всичко да се изсипва във водата. Това си е чиста нелегална кланица“, казаха днес собственици на търговски обекти, намиращи се край поречието на Порой. Всъщност още от миналата година хората сигнализират, че водата се превръща в кръв на Великден, същият сигнал получи и БургасИнфо във вторник тази седмица (виж тук). РИОСВ направи проверка и съобщи, че кметът на Карнобат Георги Димитров ще бъде глобен.

„Извършен е оглед нагоре по течението, с цел откриване на източника на замърсяването. Установен е бетонов колектор с диаметър приблизително около 0,8 м, изведен към реката. В момента на проверката от колектора в реката са изтичали и се зауствали видимо замърсени води с интензивно червено оцветяване и мирис на кръв. По данни на присъствалия на проверката еколог на град Карнобат, чрез колектора в реката се заустват води от кв. Красно село.

За анализ и произход на замърсяването е взета водна проба от изтичащите от колектора води. Резултатите от лабораторния анализ се очакват до една седмица. Дадени са предписания на кмета на община Карнобат да се представи информация за законността на колектора, да се извърши проверка за всякакви нерегламентирани зауствания в река Порой, както и да се предприемат мерки за преустановяване на замърсяването на реката.За допуснатото замърсяване на кмета на общината ще бъде съставен акт по Закона за водите. Размерът на санкцията е от 2 000 до 10 000 лева.“, се казва в официално съобщение на РИОСВ от четвъртък.

Днес реката видимо беше мътна, но без традиционното червено оцветяване, явно заради заплахата от допълнителни проверки.

„Идваха тук, за да вземат проби с пласмасови кофички от реката, но не се знае какъв ще е ефектът, защото периодично този проблем се повтаря“, казаха местни жители. Според тях е масово клането на животни в квартала, а касапите са недостижими, тъй като действат в частни дворове.

„Как да организирам проверка в частни домове? Кой закон ми позволява?! Общината не е силова структура. Нямаме право да влизаме в дворовете на хората. Нека да се самосезира прокуратурата. Колекторът не може да бъде проблем, той представлява просто една шахта. Ако някой го е заустил, нека се провери кой. Очевидно не се колят едно или две агнета.“, каза кметът на Карнобат Георги Димитров пред БургасИнфо. Той заяви, че районът откъдето се стича кръвта, е жилищен. „Санкционират ме, защото това се случва на територията на Карнобат, но не – това е на територията на България“, каза градоначалникът.

Местните хора се опасяват какъв е пътят на животните след подобно клане в дворовете. Според тях частните касапи продават нелегално месото на пазарите в Карнобат и Бургас и изобщо не е ясно дали то не носи зарази.