Членове не ОЗБГ са били спрени и проверявани повече от половин час на път към Малко Търново, където искали да участват в организираната кръгла маса по въпросите за охраната на границата и действията на гражданските отряди. Инициативата за мероприятието беше на Гранична полиция, със съдействието на Община Малко Търново. Тя имаше за цел на място да се обсъдят проблемите и да се предприемат адекватни действия, като основната й идея беше постигната.

На път за кръглата маса обаче членовете на ОЗБГ преживели странни проверки от страна на полицията. „В уречения ден четирима членове на ОЗБГ се отправят с личен автомобил към Малко Търново, за да вземат участие в кръглата маса. По пътя биват спрени от патрул на Гранична полиция на около 15 км преди Малко Търнво. Стандартна проверка, траеща 5 минути и колата продължава по пътя си. На самия вход на Малко Търново, четирите момчета отново биват спрени, но този път от двама полицаи от Охранителна полиция. Полицаите се легитимират и искат документи на колата и лични карти. Момчетата казват, че малко преди това са ги спрели и че отиват на кръглата маса. Когато полицаите чуват за срещата започва гледане за винетка, пожарогасител, аптечка, кой си е сложил колана и т.н. Проверката продължава около 20-30 минути и членовете на ОЗБГ закъсняват за срещата“, разказват от организацията, която работи от година в Бургас. През последните седмици нашумя със спирането на 23-ма афганистанци на 7 км. от границата, на което присъстваха и журналисти от предаването „Ничия земя“. Момчетата от ОЗБГ дадоха вода и цигари на мигрантите и извикаха Гранична полиция.

„Искахме да вземем активно участие по въпросите, свързани с мигрантите, гражданските отряди, ролята на държавата и други казуси по темата. Намесата ни е продиктувана от различни събития, случили се последните няколко седмици и засягащи пряко и косвено организацията ни. Остава въпросът дали втората проверка е случайна или е насочена срещу ОЗБГ. ОЗБГ неудобни ли са на някого, заради истинските си патриотични дейности и ако отговорът е да – на кого и защо?! Пречим ли на нечия престъпна схема, свързана с мигранти, пречим ли за нещо друго или не?! Има си компетентни органи, които разследват точно тези неща и оставяме на тях, ако имат сили и желание, да направят проверка по случая. ОЗБГ иска безпрепятствено да служи на България в името на нейния просперитет и всеки, който застане против възхода на Родината ни – да си понесе всички законови санкции, с най-голямата тежест, с която може да му се стоварят!“, казват от огранизацията. Те считат срещата в Малко Търново за ползотворна.