Кметът на Риека Войко Оберснел отправи покана към Бургас за участие в най-важните прояви, свързани с избирането на хърватския град за Европейска столица на културата през 2020 г. В Риека се намира най-голямото хърватско пристанище на Адриатика. Днес Оберснел се срещна заедно с кмета на Бургас Димитър Николов, за да подпишат споразумение за побратимяване на двата града на официална церемония в сградата на Общината. Договорът е продължение на успешните двустранни отношения и съвместни проекти. Първите постъпления за задълбочаване на връзките между Бургас и Риека са от преди повече от 9 години, като изключителна заслуга за динамизирането им има посланикът на Хърватия у нас в този период от време Н.Пр. Дражен Цолич.

„Много неща ни сближават – и двата града са известни като перспективни центрове на туризма, младите хора, културата, университетите, индустрията и не на последно място усетът и смелостта към иновативното градско развитие“, каза Войко Оберснел. Кметът Николов сподели, че това партньорство е изключително важно за Бургас, тъй като Риека, модерен град с изключителна природа и разнообразни възможности за туризъм. Бургаският градоначалник представи, заедно със зам.-кметовете Руска Бояджиева и Чанка Коралска, най- големите проекти, реализирани до момента и тези, които предстои да се реализират в краткосрочна перспектива.

Кметът на Риека и председателят на Общинския съвет в Риека Доротея Пешич – Буковац споделиха, че са изключително впечатлени от Бургас и модерната му визия. Официалната делегация имаше възможност да разгледа заедно със зам.-кмета по икономика и финанси Красимир Стойчев Пристанище Бургас, БМФ порт Бургас и „Бургасбус“. Гостите от Риека не скриха комплиментите си за Рибарското пристанище в Сарафово.