Оскъпяването на бързите заеми стига до фрапиращите 400%. Компаниите от бранша повсеместно надскачат наложения със закон таван за до 50% лихва, като прилагат различни трикове и дори напълно незаконни такси. Това твърди Комисията за защита на потребителите (КЗП), засипана с оплаквания от клиенти, съобщава в. „Сега”.

Законът, който уж трябваше да ограничи цената на бързите заеми до разумни размери, очевидно не работи, смята председателят на КЗП Димитър Маргаритов. Едно от грубите нарушения, на които се е натъкнала комисията, е налагането на такси, свързани с усвояването и управлението на кредита.

Такава е например таксата „писмо”. Тя се начислява, ако клиентът се забави с вноската и му пратят напомняне да се издължи. Друг трик е да поискат предсрочно връщане на заема, ако клиентът има забавени плащания по други договори - например към мобилни оператори. Някои компании, като обявят кредита за предсрочно изискуем, искат потребителят да плати лихвите не към момента, а за целия срок.

Друга хитрина е, когато падежът на заема се случи в неработен или празничен ден, да броят за дата на падежа последния работен ден преди почивния. А това е нарушение на Закона за задълженията и договорите, според който винаги задължението възниква в деня след, а не преди почивката.

Друга хватка за оскъпяване на заема е т.нар. такса „поръчител”. Тя се начислява, ако потребителят не успее да осигури поръчител по кредита си, а това често се случва, защото фирмите изискват гарантът да работи на трудов договор и да взима поне 1500 лева заплата. Когато клиентът не намери платежоспособен гарант, кредитната компания му избира за такъв външна фирма и начислява въпросната такса, която утежнява месечните вноски, но не влиза в изчисляването на годишния процент на разходите - индикатор за общото оскъпяване на заема.

”По закон оскъпяването на този тип кредити не може да надхвърля 50%, но истината е, че се стига до 200-400% годишно. Затова, ако ви трябва по-голяма сума, обърнете се към банка, където лихвите са 7-8%”, съветват експертите.

Експертите съветват бързите заеми да се вземат в малки суми до 200-300 лева и да се връщат в максимално кратък срок, тъй като сумата се оскъпява много бързо, и никога да не се тегли повече от един бърз кредит. Много от българите обаче имат по няколко кредита и често вноските по тях надвишават доходите им, показват данни, представени по време на кампанията "Взимай кредити разумно".