Сдружение SOS-ПТП подкрепя искането за публично извинение и оставка на комисар Бойко Рановски, началник на отдел “Пътна полиция” в ГД “Национална полиция”, който заяви пред БНТ: “Това, че пресичат на пешеходна пътека, не ги прави с предимство пред МПС-тата...”. Това съобщава говорителят на Сдружението Манол Тодоров. Изказването на комисар Райновски предизвика аналогична реакция в редица неправителствени организации.


Публикуваме пълния текст на писмото на SOS-ПТП без редакторска намеса.

ДО МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

ДО МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

ДО ГД „НАЦИОНАЛНА ПОЛИЦИЯ“

ОТВОРЕНО ПИСМО

Относно: Искане за опровержение и оставка по повод публично изказване неглижиращо правата на пешеходците

Уважаеми господа министри,

Уважаема г-жо министър Бъчварова,

Уважаеми главен комисар Терзийски,

На 10 април комисар Бойко Рановски, началник отдел “Пътна полиция” в ГД “Национална полиция” заяви пред БНТ: “това, че пресичат на пешеходна пътека, не ги прави с предимство пред МПС-тата...”. Изказването бе разпространено и в други медийни публикации и заглавия като “Пешеходците не са с предимство”, макар това да противоречи на разпоредбите на Закона за движение по пътищата.

Изненадани сме от подобно омаловажаване на правата на пешеходците в качеството им на най-уязвими участници в движението и то на фона на всички признати трагични резултати свързани със стотици загиващи и ранявани пешеходци всяка година. В условията на война по пътищата в която реално се намираме и тоталното бездействие на хора и институции е недопустимо да се правят подобни непремерени изказвания пред широката общественост. По този начин се подклажда чувството за безнаказаност, което води до агресия на пътя и саморазправи. Събитията от последните месеци със саморазправа на пътя доказват това твърдение.

Припомняме част от разпоредбите на ЗДвП, с които именно смятаме че противоречи публичното изказване на комисар Рановски:

Чл. 119. (1) При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.

Чл. 120 (2) Когато пешеходец, стоящ на банкета или тротоара, сигнализира с ръка за намерението си да премине по пешеходната пътека, водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен, без да създава опасност за движението, да спре, за да пропусне пешеходеца.

Юридически пешеходецът притежава абсолютното право на пешеходна пътека, което право той може да упражни, но може и да не упражни.

Смятаме че изказването на комисар Рановски е стъпка назад в усилията на контролните органи да се справят с налагане на спазване на закона.

Настояваме за публично изявление с опровержение от страна на представители на МВР във връзка със зачитане защита на правата на пешеходците. Настояваме за оставка на старши комисар Рановски със следните мотиви:

1. Реализирано официално изявление, в което личи непознаване на ЗДвП

2. Изказване на тълкувателно становище по ЗДвП, на което заемащият длъжността началник отдел “Пътна полиция” няма право

3. Омаловажаване и отхвърляне на правата на най-уязвимата група участници в движението - пешеходците

4. Изказване направено публично в национален ефир (БНТ), с негативни последстия върху поведението на водачите на ППС

5. Уронване на престижа на институцията, която представлява

15.04.2016 г.

С уважение:

Иво Делин, председател

сдружение “Велоеволюция”

Кристиян Киров, председател

Сдружение "SOS-ПТП"

Мария Димитрова, председател

Фондация "Безопасни улици от Валя"

Ева Попова, координатор

Клуб “Безопасни улици”, гр.София

Ева Попова, председател

НД “Аз съм бъдещето, не ме убивай”

Мариана Станкова, председател

СНЦ „Движение за социални права“

Адриан Хаджиев, председател

СНЦ „Дружество на инвалидите“