Извършено е първото пръскане против тигрови комари на територията на Община Созопол. Това съобщиха днес от местната власт. По Южното Черноморие вече е констатираното наличие на азиатски тигровя комар (Aedes albopictus), а това крие сериозен риск от разпространение на заболяванията пренасяни от насекомите. Едно от аболявания е болестта Зика, която се пренася само от тигровите комари. Първичното огнище на тигровия комар в България е точно в град Созопол – местността Буджака, съобщава „Фокус”.

Регионалната здравна инспекция в Бургас е издала предписания на общинските кметове в област Бургас да започнат своевременно обработката срещу комари. Препоръчителното начало за пръскане срещу хапещите насекоми е месец април, когато могат да бъдат унищожени ларвите на насекомите. Първата обработки против комари на територията на Община Созопол е извършена на 12.

Всяка следваща ще се извършва на всеки 14 дена до средата месец юли, а след средата на юли, ларвицидните обработки ще се извършват на 21 дни до средата на септември.