„Събраните до настоящия момент данни сочат, че ако обвиняемият бъде на свобода, съществува сериозна опасност същият да извърши друго престъпление, предвид обстоятелсвото, че е осъждан три пъти и е с явно утвърдени престъпни наклонности. Поради това, следва да бъдат взети категорични мерки като гаранция, че престъпната дейност на обвиняемия няма да продължи. Съдът намира, че не съществува сериозна опасност обвиняемият Низамов да се укрие. Същият е с постоянна адресна регистрация, женен е и има малко дете“. Това са мотивите, с които Районен съд-Малко Търново промени мярката за неотклонение „задържане под стража“ в „домашен арест“ на Петър Низамов-Перата днес. Мярката се състои в забрана обвиняемият да напуска жилището си, без разрешение на съответния орган.

Определението на Малкотърновски районен съд подлежи на обжалване в тридневен срок пред Окръжен съд – Бургас. Делото в случай на жалба и протест, се насрочва пред въззивния съд на 21 април 2016 г., от 14.00 часа.

С постановление от 13 април 2016 г., Петър Низамов е привлечен под наказателна отговорност за престъпление по чл. 142а, ал.1 от НК. Днес той лично се яви в съдебната зала в Районен съд – Малко Търново.