”Няколко дни подред се заговори за свински опашки, които за мюсюлманите – като им кажеш свинско нещо, то е много тежко обидно. Привърза се постепенно и моето име за тези свински опашки – чрез карикатури, второ, трето и четвърто... И аз първия път казах, че свинските опашки всъщност са тези пластмасови въженца, с които връзват саксиите” Така премиерът Бойко Борисов коментира пред „Фокус” обществения скандал, добил популярност като „свински опашки-гейт”, който се разрази след като бригадата от доброволци се снимаха как задържат бежанци с т.нар.”свински опашки”. ”Много хора писаха във Фейсбук, че са ги вързали с истински свински опашки, защото са мюсюлмани. Разбирате ли как подсъзнателно се действа на хората”, каза Борисов.

Министър - председателят уточни, че с благодарностите си към доброволните отряди е приветствал даването на сигнали, но в рамките на закона. И допълни, че България се справя добре и се възмути, че заради трима емигранти се опитват да кажат, че не се справяме.
Той сравни успеха на България с бежанската криза на фона на другите държави. Според него Гърция не се справя, НАТО също не се справя в Егейско море. В ЕП, в Македония, в Сърбия също имало проблеми. В същото време България се справяла. Той коментира и ситуацията в Македония и прогнозира, че държавата трайно ще бъде дестабилизирана. Борисов намекна и че ще има още акции срещу корупцията и призна, че както и в други държави, тя е в държавните и общинските институции.