Таксиметровите шофьори в Бургас излизат на протест срещу въвеждането на нов алтернативен (патентен) данък. Това обяви Димчо Иванов, председател на транспортния синдикат „Авто 94“, съобщи „Фокус” . Демонстрацията започва в четвъртък, 7 април. Стартът ще бъде даден на паркинга пред Морската градина. Протестът ще продължи с автошествие до гаровия площад. Очаква се до да продължи повече от два часа.

Демонстрацията в Бургас е предупредителна. В случай, че не се постигнат договорености, ще започнат масови протести.

Промените в Закона за местните данъци и такси, внесени на 2 март в парламента от група депутати от ГЕРБ, АБВ, "Патриотичен фронт" и "България без цензура" предвиждат патентен данък от 400 до 1000 лв. да плащат таксиметровите компании за всеки автомобил. Общинските съвети ще определят конкретния размер на годишния патентния данък с наредба. Като това трябва да стане до 31 октомври на предходната година. До 31 декември пък таксиметровите фирми трябва да подадат в общината данъчна декларация за дължимия патентен данък през следващата година.

Текстът вече мина на първо четене в Народното събрание.

Според водачите, новият данък ще ликвидира таксиметровия бранш.

По думите на Димчо Иванов таксиметровите шофьори трудно се справят и към настоящия момент. „Изчислили сме, че ако ползваш Централа и платиш тази такса от 1000 лв., както и останалите такси като осигуровки, общата им стойност е около 5000 – 6000 лв. на година. Това трябва да заплатиш и после да остане нещо и за теб. Такива пари ние не заработваме и никога не сме заработвали”, обясни той. Според него, ако се въведе патентният данък, мнозина водачи ще откажат да извършват повече таксиметрова дейност.