Огромна благодарност към шофьора на училищния микробус Тодор Трошев и прислужничката Минка Николова изказва колективът на изгорялото ОУ „Христо Смирненски“ в Карнобат. Ето кой предотврати трагедията от пожара. „Всички думи за благодарност не са достатъчни да ги поздравим за тяхната отговорност, самоотверженост и светкавична реакция. Вижте тези хора и запомнете лицата им- така изглеждат само истинските герои!“, заявяват публично учителите. Адекватната реакция на двамата била причината децата да бъдат изведени бързо на безопасно разстояние.

В 17,50 часа на злополучния за ОУ“ Хр. Смирненски“ 23 март, Тодор Трошев, шофьор на училищния микробус, идва на работа и забелязал отдалече необичайния пушек от покрива. Проверил в котелното помещение , но там кротко тлеела пепелта на угасващ огън. Осъзнал , че се случва най- лошото , той реагирал по най- бързия начин, извикал прислужничката Минка Николова , биели непрекъснат звънец, подали сигнал за евакуация при бедствия и позвънили на пожарната.

„Децата са изведени по плана за евакуация, без стрес и паника. Само 10 минути след тяхното извеждане, рухва таванът на кабинета по биология. В 18, 15 часа пристига първата пожарна кола, след нея и останалите. Сградата изгоря, но децата ни са живи и здрави, благодарение на навременното откриване и извеждане на учениците. Само няколко минути закъснение щяха да са фатални. С тези няколко минути двамата работници в училището изпревариха огнената стихия.“, разказват от училището.