Eкстремният Стоян от „Меден рудник” представя България на Световното по freerun

img
автор: BurgasInfo

Въпреки че често прави салта от ръба на покрива, 19-годишният възпитаник на Спортното училище поставя безопасността на първо място  

Смразяващо кръвта салто от ръба на покрив, висене на една ръка от осмия етаж, опасни прехвърляния от сграда на сграда. Вярвате ли, че съществува човек, за когото това е нещо обичайно, също като тренировка във фитнес залата? При това той не само съществува, а и е най-екстремният жител на к-с „Меден рудник”. Неговото име е Стоян, а във фейсбук е познат с фамилията Корков. Младият мъж не е екшън герой, а един от малкото в България, които практикуват паркур – изкуството за преодоляване на всякакви препятствия при прехода от едно място на друго само с помощта на човешкото тяло.Миналата седмица бургазлията предизвика истински фурор в социалната мрежа фейсбук, качвайки любителско видео, на което демонстрира опасни номера на покрива на блока си. Постъпка, която му донесе както много похвали за смелостта, така и критики, че рискува твърде много.

Заради своите умения, Стоян е избран да представя страната ни на Световното първенство по freerun, което всяка година се провежда на гръцкия остров Санторини. Наградата е признание и възможност в бъдеще да се изяви, като каскадьор.

„Всичко започна като на шега преди 6 години. Оказа се, че имам талант. Тренирах, развивах се , а всички около мен ми казваха: „Леле, ти си много откачен!”. Но стигаме дотук и до това, че тази година ще съм един от тримата състезатели, които ще представят България на Световното първенство по freerun”, заявява Стоян.

Макар на видеото опасните прехвърляния да изглеждат, като игра със смъртта, в действителност се оказва, че детайлите са планирани стъпка по стъпка.

„Във фрийръна няма място за грешки. Най-важното нещо е да се научиш да падаш. Всичко, което се вижда във видеото, е подсигурено и доколкото е възможно обезопасено. Ламарината, от която отскачам, е проверена за евентуална опасност от падане. Колкото до хейтърите, които ме критикуват, не им обръщам внимание, защото за мен това е начин на живот”, споделя младежът.

Най-голямото му желание за момента е той и приятелите му да бъдат допуснати до залата по акробатика в к-с „Лазур” и да получат правото да тренират там. За момчетата като Стоян в Бургас, които са общо шест, това е проблем, защото, както казват те: „ падането на цимент боли”. Казусът е, че freerun, заедно с редица други спортове в България не е официално признат. В НСА няма подобна специалност и следователно няма как да има и дипломиран треньор, който да се занимава с тях в залата. Въпреки това тимът на Стоян настоява да има правото да спортува там.

„Има много, много желаещи да тренират, но няма условия. Затова аз правя тези неща по покриви, кранове, камъни и всевъзможни места. Доказвам на себе си, както и на целия свят, че мога да успея и без подкрепата на съответните институции. Но не всеки е мен. Аз тренирам младите и винаги ги спирам, ако мисля, че не са готови да направят даден номер”, категоричен е най-известният фрийрънър в Бургас.

Преди година той и негови приятели успяват да се внедрят в строежа на „Милениум център” в столицата и да се изкачат до най високата част на сградата.

„Защо ли? Защото ни е в кръвта. Ние сме хора на силните преживявания и някак си не е за мен да се дрогирам в тоалетната на поредната дискотека. Това, което искам, е да съм себе си, да имам доверие в себе си! Когато висиш от 170 метра, нямаш крака, на които да разчиташ. Вярваш в себе си и се доверяваш на ръцете си. След това чувството, че си успял е много по-яко и силно от какъвто и да е наркотик”, заявява Стоян.

За да си фрийрънър обаче освен смелост са необходими гъвкавост, сила, издръжливост и пъргавост. За сила момчетата тренират със собствената си тежест, правят избутвания, набирания и коремни преси. За гъвкавост се разтягат преди номерата, а за издръжливост полагат най-много усилия. И никакви цигари и алкохол, защото пречат! Тежестта и мускулната маса също пречат. За този спорт е необходимо да си силен, издръжлив, но и достатъчно лек. Травмите не са рядкост, но най-важното умение е правилното падане. Има хиляди видове хват, захват и общо взето freerun не е за неподготвени хора, защото всяка грешка може да ти струва живота.

Въпреки че Стоян има качества и умения за професионален каскадьор, неговата мечта е много различна. Той иска да учи за морски биолог в САЩ. И докато мисли как да изпълни това свое желание, в Бургас му стискат палци да донесе световната купа по freerun.

Паркур

Posted by Стоян Корков on Tuesday, March 22, 2016

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

НИКУЛДЕН 2019

Пламнал автобус край с.Маринка

Мъж скочи от 5-ти етаж на УМБАЛ Бургас