Обичаното от всички жители и гости на Поморие Лятно кино „Яворов” скоро отново ще приветства своята публика под богатия си звезден купол.

Още с проектирането си през 1977 г., обектът е бил замислен така, че не само да служи за прожекции през топлите месеци, а да се превърне в летния културен център на града, което личи и от тогавашното му име „Летен театър”.

През изминалите близо 40 години атмосферните условия и експлоатацията бяха оставили своя дълбок отпечатък, силно увреждайки фасади, вътрешни помещения, естрада, хидроизолации и други. Това наложи обектът да бъде напълно затворен и експлоатацията му за дълго време бе преустановена.

За щастие предприемането на спасителни мерки стана възможно след като през 2013 година Община Поморие си върна собствеността върху киното, в резултат на дълги преговори с тогавашния собственик. Благодарение на това днес реконструкцията на един от най-ярките символи на града е към своя край.

Модерното съоръжение е с оформени и санирани вътрешни помещения и фасада, а амортизираните дървени скамейки са заменени с удобни седалки, като на предните два реда са оформени “зона лукс” и 4 красиви ложи.

Съществуващата “венецианска” настилка по амфитеатъра е почистена и поправена. Настилките на външните пространства са възстановени с теракотени плочи, издържащи на атмосферни влияния и продължително натоварване от голям брой хора, а повърхността им не позволява подхлъзване при намокряне. Изцяло са подменени осветлението, хидроизолацията и части от вътрешната и външната дограма.

Въпреки значителния ремонт, уникалният и автентичен външен вид на Лятно кино „Яворов” е напълно запазен така, както и неповторимата му пленителна атмосфера.

В обхвата на проекта е включена и реконструкцията на района около киното и на крайбрежната алея. На любимото място за разходка, от паметника на Яворов до Стария кей, вече са поставени 13 скални къса, гравирани с подбрани от бележниците на поета стихове. Бяха поставени двойно повече пейки за отдих, подмениха се редица стълбове и се инсталираха осветителни тела с по-голяма мощност и височина.

Прилежащото пространство е озеленено с нови и екзотични растителни видове - чинари, явори, ливански и хималайски кедри. До началото на сезона за цялостното озеленяване ще допринесе и богатата ниска храстовидна растителност, придружена с множество цветни декорации. Така красивата алея отново се доближи до първообраза си от далечната 1968 година и привлича още повече жители и гости на града, почитатели на Яворовото творчество и любители на киното.

Проектът се осъществи съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Местната инициативна рибарска група Поморие-Несебър, а финансирането е 100% осигурено по Оперативна програма „Развитие на сектор Рибарство.