Бургаски полицаи ще демонстрират отново срещу предложените промени в Закона за МВР. Това съобщи Генади Тенев, член на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР – Бургас, цитиран от „Фокус”. Демонстрацията ще се проведе 12 март от 18.00 часа на площад „Тройката”.

На място служителите на сектор „Сигурност” ще обсъдят бъдещите си действия като ефективни протести няма да има.

„Ще има национален протест между първо и второ четене на законопроекта, ако няма промени в тези текстове, които ние виждаме като проблем с орязване за социалните придобивки”, посочи Тенев. Синдикалната федерация на служителите в МВР - Бургас ще бъде подкрепена в събота от колегите си от Синдиката на служителите на затворите в България, Националния синдикат на спасителите и пожарникарите „Огнеборец” към МВР и Синдикат „Охрана” към Министерството на правосъдието.
Според Тенев, основен проблем е, че предложените промени не са обсъдени със синдикатите, с изключение на една среща, на която не са взети предвид техните възражения.

„Няма и думичка какъв е мотивът да бъдат намалени с 5 дни отпуските на служителите в МВР. Липсват всякакви аргументи и анализ защо е нужно да се правят тези промени, които са представени в законопроекта. Някои дирекции да станат агенции, да се преобразуват дирекции”, обясни Тенев пред „Фокус”.