Над 100 кукери от Камено гониха злото със звън на чанове на площада пред сградата на Общината. Зрелищните игри започнаха вчера в 17 часа като финал от двудневното шествие в града, когато кукерите обходиха домовете на хората с пожелания за здраве, плодородие и благополучие.

По стара традиция маскираните пресъздадоха бита на своите предци в различни сцени. Облечени в изкусни костюми и маски, те първо символично заораха нивата, за да е плодородна годината. Най-малкият участник в игрите бе на 3 години. Костюмите на местните кукери от Камено са ръчно шити, бродирани с пайети и мъниста, като на някои от тях бе изписано името на Камено. Подготовката по празниците е започнала месеци по-рано, споделиха участници във фестивала.

Да има повече зърно в хамбарите и вино в бъчвите си пожела и един от организаторите на кукерските игри - Петко Димитров от сдружение "Кукерски традиции" в Камено. Той преди всичко благодари на кмета на Община Камено Жельо Вардунски, който е помогнал много в организирането на игрите.

Празникът завърши с хоро, което кметът Вардунски поведе. Кукерите запалиха и огън на площада, за да изгорят злото. Официален гост на събитието бе народният представител Диана Йорданова.