Седем български града посрещат вкусовете на света, а българската традиционна кухня е представена от рецепти, които всеки онлайн потребител може да сподели в интернет платформата на кампанията "България посреща вкусовете на света". Международен кулинарен фестивал се организира от в партньорство от Министерство на туризма, GTC България, Кулинарна Академия HRC, Международен женски клуб и 17 чуждестранни посолства у нас, с цел кулинарните традиции, обичаи и многообразието на културите на света да бъде събрано по едно и също време в България. Кампанията е продължение на инициативата "Мислиш си, че познаваш България!?", която през миналата година популяризира страната ни като туристическа дестинация сред родните туристи.
"Това е първата по рода си кампания в България- пътуващ кулинарен и културен фестивал, който ще посети седем от най-големите градове, за да сподели световното кулинарно наследство. Разнообразието от национални кухни ще бъде представено от редица дипломатически мисии, които се включиха в това предизвикателство", споделя Дани Беркович, изпълнителен директор на GTC България.

"В Кулинарна академия HRC се гордеем, че бяхме поканени да се включим в организацията на Международния кулинарен фестивал. Подобно на нашата академия, фестивалът е силно повлиян от световните кулинарни традиции. При нас се обучават следващото поколение от български шеф-готвачи, които ще представят България. Нашите ученици и преподаватели очакват с нетърпение заедно да готвят с хора от цяла България и да създадат неповторимо преживяване за сетивата", каза Фредерик ден Холандер, основател на Кулинарна Академия HRC.

"Това е уникален проект, защото обединява частния бизнес, публични институции и НПО, за реализацията на обща кауза с дългосрочен ефект. Събитията в София, Пловдив, Русе, Варна, Стара Загора, Бургас и Велико Търново ще бъдат обвързани със социални каузи и е важно, че събраните средства ще останат в съответния град и ще бъдат използвани за нуждите на местната общност. Посетителите на събитията трябва да знаят, че всеки лев ще бъде дарен за избрани каузи, а разпределението на средствата ще бъде следено внимателно. Подкрепяйки тази инициатива, всеки от нас ще допринесе за промяна в обществото ни", заяви Мария Илиева, член на борда на Международен женски клуб София.

Първият етап от кампанията "България посреща вкусовете на света" започна на 1 март и ще протече на уебсайта на проекта www.iknowbulgaria.bg. Всички участници ще имат възможност да споделят рецепти от българската традиционна кухня и снимки на ястия, сготвени от тях самите, в 4 основни категории: разядки и салати, супи, основни ястия, десерти и печива. Специално жури, което е съставено от шеф-готвачи и експертите от Кулинарна академия HRC и Българска асоциация на професионалните готвачи, до края на месец април ще оцени и избере 100-те най-добри от тях. Победителите ще представят България и българската традиционна кухня по време на Международен кулинарен фестивал. В дните от фестивала публиката ще има възможност да опита и оцени всяко приготвено ястие, и определи победителя.
В рамките на фестивала, който започва на 12 май 2016 г., ще бъдат организирани събития в седем български града - Стара Загора (12.05.), Бургас (14.05.), Пловдив (16.05.), Велико Търново (18.05, Русе (20.05.), Варна (22.02.), а заключителното издание на фестивала ще бъде в София (28.05.). На специална локация във всеки град, оборудвана с всички необходими технически средства на съвременната кухня, българските рецепти ще се срещнат с традиционните храни, напитки и ръчно изработени сувенири от 17 държави (Азербайджан, Белгия, Италия, Ирландия, Египет, Мароко, Унгария, Полша, Израел, Венецуела, САЩ, Великобритания, Мексико, Румъния, Хърватска, Индия, Куба). Шеф-готвачите, акредитирани от чуждестранните посолства у нас, ще демонстрират традиционните рецепти на всяка държава-участник в целодневното събитие.
Във всеки град от календара на фестивала ще могат да бъдат закупени специално изработени сувенири на цена от 3 лева, а приходите ще бъдат предоставени за благотворителност. Всяка от седемте общини, които ще бъдат домакини на кампанията, ще избере регионална кауза от обществена значимост, която да бъде подпомогната.