Историческа възстановка на епичната битка за спасяване на Самарското знаме и грандиозен концерт-спектакъл в Операта ще гледат бургазлии на 2 март. Те са подарък от Община Бургас за жителите и гостите на града по случай 138-годишнината от Освобождението на страната от османско иго.

Пресъздаването на събитията от 31 юли 1877 г. в Стара Загора ще бъде от 12.30 часа на площад "Св. Св. Кирил и Методий". Инициативата е на Национално дружество "Традиция". Участниците в събитието ще бъдат с реквизит и костюми от периода на войната, така че присъстващите ще могат да видят автентични оръжия: пушка ситема "Крънка", модел 1868 г., пушка "Бердан 2", модел 1870 г., "Прибоди-Мартин", пушка "Шнайдер", модел 1868 г. и предно пълнещо оръжие с черен барут.

Преди 139 години южно от град Стара Загора се изправят едни срещу други 3500 души от дружини на Българското опълчение и отряд от драгуни и казаци срещу 16 000 от Централната армия на Сюлейман паша. В героичния бой за спасяване на Самарското знаме загиват знаменосците Антон Марчин, Авксентий Цимбалюк, С. Минков и дружинния командир подполковник Павел Калитин. Самарското знаме е изнесено от бойното поле след страховит ръкопашен бой от унтерофицера Тома Тимофеев и опълченеца Никола Корчев.

След неуспеха при Стара Загора Предният руски отряд, в чиито редове е Българското опълчение заема отбранителна позиция на Шипченския проход, градът е изгорен до основи, а населението му от близо 15 000 жители - изклано. Битката при Стара Загора е бойното кръщене на Българското опълчение, а героизмът на българите възхищава цялото руско командване и генерал Гурко, който ще каже: "Това беше първото сражение, в което се бихте с врага и в което вие се показахте такива герои, че цялата руска армия може да се гордее с вас...".

Честванията на 3 март в Бургас продължават с грандиозен концерт-спектакъл с участието на Силвия Кацарова, ансамбъл "Чинари" и солисти от "Мистерия на българските гласове". Началото му е на 2 март /сряда/ от 18.30 часа в залата на Държавна опера - Бургас, а входът е свободен.

В спектакъла ще вземат участие още "Тенорите", фолклорна формация "Етнотикс", Наталия Братанова, Цветан Иванов и представителният духов оркестър на Община Бургас. Сценарист и режисьор е Боян Даскалов, а водещ - Драгомир Драганов.

Програмата на Община Бургас за отбелязване на 138 - та годишнина от Освобождението на България включва още две събития на 2 март. От 18.00 часа в зала "Петя Дубарова" на Културен център "Морско казино" ще се проведе камерен концерт на с участието на Шмилена Султанова - сопран, Георги Султанов - тенор и Станка Апостолова - пиано.

По същото време в Дома на писателя на улица "Вола" 1 бургаски творци от сдружение "Бургаска писателска общност" ще почетат националния празник с тематичната вечер "Свещена свобода".