От ранно утро близо 200 красиви български мартеници бяха закичени на общинските служители в Поморие, точно както традицията на днешния ден повелява. По инициатива на кмета Иван Алексиев бяло-червените символи бяха закупени от благотворителната изложба-базар, организирана от Центъра за настаняване от семеен тип /ЦНСТДМУ/ – Поморие.

Според народното поверие мартеницата привлича късмета, а редом с бляскави мъниста и синци, възпитаниците от центъра са вплели в изработката и цялото свое въображение, талант и добра енергия.

Разказвайки за инициативата кметът Иван Алексиев сподели „Първи март е един от най-българските и любими празници на малки и големи, а мартеницата е символ на чистотата и зараждащото се ново начало, но и на обичта и уважението към ближния. Именно това ни вдъхнови да осъществим тази инициатива - от една страна, за да подкрепим децата и младежите с увреждания, които са вложили толкова любов и старание в тези мартенички. От друга страна, за да започнем месеца с добро настроение, провокирайки усмивки у своите колеги и приятели.”