Изложбата „Европейското преоткриване на Черно море. Френски страници“ ще бъде открита в Париж. Тя се организира от Българското посолство в Париж, Дипломатическия институт на МвнР, Българския културен институт в Париж, в сътрудничество с Международния търговски и културен център ГЕОПАН – Бургас. Посветена на националния празник на България експозиция ще бъде изложена в периода 1-18 март във френската столица.

Изложбата представя пред парижка публика сътрудничеството между французи и българи. Включени са стари географски и морски карти на френската картографска школа, дневници на пътешественици и дипломати, първото френско консулство по българските земи, двете големи български пристанища Бургас и Варна, изградени от френски строители, създаването на черноморския ни военен флот и неговият първи командир – французинът Пол Пишон.

Специално внимание е отделено на Пристанище – Бургас, което е представено с четири пана. На плаката на изложбата е представена карта на Бургаския залив, изработена преди двеста години от французина Тетбу дьо Марини, холандски вицеконсул.

Пристанище – Бургас присъства с няколко теми: Откриването на Бургас и Бургаския залив; изследването на френската изследователка Ранг-Ри Парк-Баржо – „Една реализация на френския цивилизационен гений в България: Бургаското пристанище (1898 – 1903)“; Европа „дойде” в Бургас през пристанището и Магазията – строена по технологията на Айфеловата кула.

Представянето на Пристанище – Бургас в Париж се допълва и от няколко от най-важните български черноморски фарове – Бургаските и на островите Св. Анастасия и Св. Иван, изградени поетапно и поддържани от френски фарови компании през ХІХ и началото на ХХ век.

Експозицията припомня, че между двата морски народа има слабо известни или дори напълно забравени страници. Сред тях например е историята за камбаната на френския кораб „Шарлес“, открита край бреговете на Ахтопол и представена на плаката на изложбата. След близо век нейният глас може да се чуе отново в Ахтопол – звънът й напомня старобългарската мъдрост от ІХ век в думите на Йоан Екзарх: „Морето сближава всичко далечно“.

След Париж, организаторите предвиждат изложбата да бъде представена на българската общественост.