Красотата и изяществото на българската народна носия ще бъде представена на националния празник 3 март в Бургас. Впечатляващата експозиция показва видовете мъжки и женски носии в различните етнографски области на България - Мизия /Северна България/, Шопска етнографска област, Тракия и др.

Изложбата ще бъде открита от 13.00 часа в зала "Ал. Г. Коджакафалията" в Културен център "Морско казино" и гостува в Бургас със съдействието на Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, Община Бургас и ПФА "Странджа".

Бургазлии и гости на града ще се запознаят отблизо с традиционния за Странджанска област народен обичай "Паликош" и ще станат свидетели на възстановка на едноименния танц, характерен за Сирни Заговезни. Името на обичая "Паликош" идва от запален кош със слама, вдигнат високо от мъжете с помощта на прътове, а около него се завърта голямо кръшно хоро. Този обред се нарича паликош, пъшпалига или палич.

Разнообразието и красотата на традиционните български носии ще бъдат демонстрирана с ревю на 10 мъжки и 10 женски копия на автентичните костюми от големите етнографски области, както и от по-малките етнографски региони в България - Софийски, Граовски, Северняшки, Странджански, Пишмен-кешански, Тракийски, Герловски, Еркечки и др.