Регионалната туристическа камара в Бургас предлага в най-големия ни курортен комплекс – Слънчев бряг да бъдат въведени солени глоби за пияните летовници, за да се изчисти имиджа на страната ни като алкохолна дестинация. Санкцията за курортист, който в нетрезво състояние се свлече на алеята в Сънито да бъде 50 евро, а за този, който има неблагоразумието да припадне върху зелените площи да бъде пет пъти по-висока.

Според председателя на Управителния съвет на камарата Иван Иванов, ефектът от въвеждането на тези мерки ще затегне дисциплината в комплекса. Предложението ще бъде изпратено до браншовите организации, представителите на местната и държавната власт.

„Никой не може да ни убеди, че западноевропейците са се научили на ред и дисциплина, само по пътя на пожеланията. Необходими са по-строги мерки”, каза Иванов. Той предлага и да бъдат върнати отново отрезвителите към местните полицейски управления, а пияните, които нощуват там да плащат и за престоя си.

Предварителните прогнози сочат ръст в записванията на туристи от Великобритания, Германия, Чехия и Полша. Иванов не се нае да прогнозира дали руският пазар ще отбележи прираст през лятото на 2016 г.