Дългогодишните традиции и богата култура, свързани с лозарството и винарството, са неразделна част от историята на нашия край.

В община Поморие и тази година бяха спазени обичаите за Деня на лозаря. В един от масивите, близо до село Каменар, бе отслужен молебен за плодородие, а лозовите вейки бяха ритуално зарязани.

На празника присъстваха заместник-кметовете Кунчо Гайдов и Илия Джингов, заедно с директора на дирекция Желязко Страволемов и членове на Взаимоспомагателната кредитна кооперация на частните земеделски стопани „Поморийски стопанин”. Бе прочетен и поздравителен адрес за повода, изпратен от председателя на Общински съвет Поморие Адам Адамов.

Със символично зарязване, пъстри хора и закачки жителите на град Ахелой също почетоха празника на Трифон Зарезан. Той продължи с дегустация на домашни вина и ракии, оценявани от компетентно и безпристрастно жури.

„Зарязването става от средата на лозето, а резитбата започва с обръщане на Изток”, посъветваха старите лозари и си пожелаха добра реколта със силни чепки и едро грозде.