Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков се включи в традиционните празненства за 14 февруари- Ден на лозаря и винаря в Сунгурларе- меката на производството на питието на боговете.

На церемонията за 24 път бяха наградени най-добрите производители на домашно вино. Повече от 30 участници се включиха в надпреварата. За цар на лозята бе провъзгласен Йордан Кюмюрджиев. След награждаването присъстващите спазиха и старата българска традиция за зарязване на лозето. Водосвет за здраве отслужиха духовници от българската православна църква.

„Лозарството и винарството в тази община ще царуват винаги, защото тук хората добре знаят смисъла на българската поговорка, че лозето не иска молитва, а иска мотика. На това ме учеха и моите баба и дядо, когато като дете ме водеха на семейните лозя и ме включваха в работата”, каза областният управител.
На събитието присъстваха Васил Панделиев- кмет на Община Сунгурларе, зам. областният управител Владимир Крумов, народни представители, кметове от региона и представители на местна администрация.

14 февруари се тачи по българските земи, като Свети Трифон - покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите, наричан още Зарезан, защото се празнува в началото на подготвителния сезон - когато се започва резитбата на лозята. Обичаят повелява в празничния ден стопаните, които имат лозя да "зарежат" няколко пръчки, после да полят корените на лозата с вино.