Петият том от Известията на бургаския музей излезе от печат на 16 януари 2016г. Той е издаден в памет на дългогодишния директор на Бургаския музей, археолог, историк, музеен експерт и общественик Цоня Дражева. Сборникът е от 343 стр., с цветна корица, луксозни черно-бели илюстрации, формат А4, със съставител Милен Николов и издател Регионален исторически музей-Бургас.

Рождената дата на Известията на бургаския музей е през далечната 1950 г. Следващият том ІІ е издаден през 1965 г., а том ІІІ – през 2000 г. , и е в памет на проф. Иван Гълъбов – също дългогодишен директор на Бургаския музей. Том ІV е издаден през 2002 г. в чест на 60 годишнината на проф. Иван Карайотов.

В настоящия том V са намерили място 36 научни статии, чиито автори са водещи български изследователи в областта на тракологията, археологията, античната и средновековна история, античната архитектура, нумизматика, сфрагистика и етнография. Сред тях се открояват имената на тези колеги и приятели на Цоня Дражева, които десетки години работиха рамо до рамо с нея при проучванията в Созопол, Карнобатската крепост Маркели, Акве Калиде, Ахтопол, Порос, Деултум, Русокастро. Със своите научни изследвания почит към паметта на Цоня Дражева отдадоха проф. Неделчо Неделев, проф. Малвина Русева, проф. Константин Тотев, проф. Казимир Попконстантинов и доц. д-р Росина Костова, проф. Иван Йорданов, проф. Валентин Плетньов, проф. Иля Прокопов, доц. Бони Петрунова, доц. Кръстина Панайотова, доц. Павел Георгиев, доц. Живко Аладжов, доц. Димчо Момчилов, доц. Иван Христов, доц. Христо Прешленов, доц. Стела Дончева, доц. Евгени Дерменджиев, Милен Николов, Димитър Недев, Драгомир Гърбов, Стоянка Димова, Мирослав Класнаков, Методи Златков и др.

Акцент е поставен върху теми, свързани с проблеми на археологията в Черноморската зона, и основно върху елитните обекти на българския Черноморски бряг. В сборника има редица изследвания, които за пръв път в българската историография поставят важни проблеми и теми - излагат се данни за средновековните обекти в Новия град на Созопол; издават се оловните печати от Акве калиде; синтезирани са данните от проучванията на древните градове Ахтопол и Порос; издават се монетите на Анхиало от последните проучвания в древния град; изложени са резултатите от разкопките, както и последната интерпретация на историческите данни за Еркесията; представени са данни за църковното развитие в Черноморската зона през късната античност и ранното средновековие; дават се нови интерпретации на данни от разкопките при гробницата в могилата Оструша и др.

От особено важно значение е фактът, че том V на Известията на Бургаския музей се издава изключително и само със средства на спомоществователи. Изданието е финансирано от „Форос Дивелъпмънт” и фондация „Русокастрон”, с подкрепата на Община Бургас.

Най-важната част – отпечатването на сборника, и то с възможно най-високо качество на илюстрациите, стана възможно благодарение на безкористната подкрепа на инж. Петър Кънев – депутат от 43 Народно събрание на Република България и председател на Комисията по икономическа политика и туризъм в него.

В близките дни Регионалният исторически музей - Бургас планира представяне на том V от известията на музея пред широката бургаска общественост.

РИМ-Бургас благодари най-сърдечно на всички спомоществователи на това луксозно издание, както и на всички, които положиха труд за неговата реализация.