Представители на украинската диаспора в Бургас и българи се събраха днес на молебен на площад „Тройката”, за да почетат паметта на жертвите на комунизма. „Хората трябва да помнят тази част от историята, за да не допускат зверствата на диктатурата да се повторят”, заяви председателят на украинската диаспора Мариан Горбан.

30 хиляди са българите, които са убити след 1944 година, посочи той. И подчерта: Обществената памет е много къса. Искаме отново да привлечем вниманието. Да напомним, че това, което стори този режим, терорът, насилието и политическите репресии, не трябва да бъдат забравяни. За да не се повтори всичко това отново.

Сред присъстващите бе и доайенът на телевизионните водещи в Бургас Иван Григоров. 91-годишният общественик е бил едва на 15 години, когато започнали преследванията срещу него от комунистическия режим. В продължение на 14 години той е бил политически затворник. „Хората по време на комунизма бяха превръщани от нормални граждани с права в работни единици”, споделя Григоров.