Поморие ще отбележи на 7 февруари една от най-бележитите дати в своята история - Освобождението на Анхиало от османско владичество.

По повод светлия празник в Поморие за пръв път ще бъде показана уникална изложба на знамена, предоставена от Регионалния исторически музей Бургас. "Лермонтови - освободители и съзидатели" ще бъде открита на 07.02.2016 г. /неделя/ в 11.00 часа, във фоайето на НЧ „Просвета 1888” и ще остане там до 09.02.2016 г., включително.

Специално за експозицията точни копия на бойни знамена предостави и Националният военноисторически музей. Самарското знаме, бойното знаме на 24-ти Черноморски пехотен полк и знамето на Стиляна Параскевова, считано за първообраз на българския национален флаг, са някои от открояващите се национални светини.

Откриването на интересната изложба ще бъде предшествано от благодарствен молебен в 10.30 часа, отслужен в храм „Рождество на Пресвета Богородица”, и поднасяне на цветя и венци пред Паметната плоча на участниците в Освобождението на България.

Община Поморие кани на събитието всички жители и гости на града да засвидетелстват своята почит към делото на загиналите в борбата за свобода.